Семінар у ТОВ «Вітчизна-Агро» на тему: «Порядок укладення трудового договору»

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області Олена Коломійчук провела семінар у ТОВ «Вітчизна-Агро» на тему: «Порядок укладення трудового договору».

 Олена Коломійчук повідомила, що відповідно до ст. 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу затверджений постановою КМУ від 17.06.2015 № 413.

Таким чином, повідомлення про прийняття на роботу є частиною оформлення укладання трудового договору. Видання тільки наказу про прийняття працівника на роботу не може вважатися належним оформленням трудових відносин.

Якщо в ході перевірки виявлено факти допущення працівника до роботи без видання наказу про прийняття працівника на роботу та без повідомлення Державної фіскальної служби, на посадових осіб підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності, фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, на особу – порушника складається протокол за ч. 3 ст. 41 КУпАП, який тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною третьою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу на від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст. 265 КЗпП України у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)