Семінар на тему: «Проведення комплексу весняно-польових робіт в умовах 2018 року» пройшов у Бобринецькому районі

У Бобринецькій районній державній адміністрації посадові особи Управління Держпраці у Кіровоградській області провели семінар на тему: «Проведення комплексу весняно-польових робіт в умовах 2018 року».

 Начальник відділу з питань експертизи умов праці Олена Хіміч під час семінару роз’яснила присутнім порядок проведення інспекційних відвідувань, проведення атестації робочих місць за умовами праці, гарантії для мобілізованих працівників, порядок накладання штрафних санкцій та їх розмір, додержання законодавства про працю. Начальник відділу з питань гігієни праці Сергій Олексієнко під час свого виступу зосередив увагу присутніх на порядок проходження періодичних медичних оглядів. Заступник начальника відділу нагляду в АПК та СКС Іван Приймак ознайомив присутніх з основними пріоритетами діяльності Управління Держпраці України на 2018 рік. Окрему увагу фахівець звернув на заходи щодо посилення наглядової діяльності і профілактики виробничого травматизму на підконтрольних підприємствах, а також зауважив, що всім керівникам підприємств агропромислового комплексу області необхідно підвищити особисту відповідальність та постійно контролювати безпеку працюючих, адже здебільшого польові роботи виконуються на значній відстані від виробничої бази.

Наголошено на першочергових заходах безпечного проведення весняно-польових робіт:

 Перед початком посівної скласти технологічну карту робіт,  до якої включити усі аспекти виробничих операцій, у тому числі і по охороні праці.

Проведення  інструктажів з охорони праці на робочих місцях з   працівниками, проходження медогляду, перевірка  знань працівників (особливо механізаторів) щодо дотримання правил безпечного виконання робіт.

 Контролю за дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку, трудової та виробничої дисципліни.

Недопущення до роботи працівників у стані алкогольного, наркотичного сп'яніння, хворобливому або стомленому стані.

Фаховий рівень працівників повинен  відповідати виконуваним роботам.

Перевірка відповідності машин та обладнання вимогам правил з охорони праці, пожежної безпеки, дорожнього руху та електробезпеки.

Рух та розміщення  машин, агрегатів,   транспортних засобів на полях проводити виключно згідно з розробленими технологічними картами.

Організація в польових умовах   пунктів обігріву і харчування працівників, можливість надання за необхідністю медичної допомоги.

Забезпечення  працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту. Працівники без   засобів   індивідуального   захисту,  а  також  якщо  вони  знаходяться  в забрудненому, несправному   стані   або  з  простроченими  строками  періодичних випробувань до роботи не допускаються.

ЗАБОРОНЕНО:

  • експлуатація несправних машини та обладнання; сільськогосподарських тракторів без електростартерного запуску двигуна та з відсутньою або з несправною системою блокування запуску двигуна при включеній передачі;
  • використовувати машини з недостатнім ущільненням з’єднань;
  • перебувати працівникам у зоні можливого руху маркерів або навісних машин під час розвертання машинно-тракторних агрегатів;
  • одночасне обслуговування одним працівником двох або більше сівалок;
  • підніматися працівникам або спускатись з машин під час їх руху;
  • сівачам працювати на навісних сівалках.

Після проведення заходу представниками управління було розповсюджено присутнім інформаційні матеріали в яких зазначено основні вимоги додержання законодавства про працю, охорону праці та гігієну праці.

 

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)