Ризики травмування в сільському господарстві – на прикладах нещасних випадків виробництва області

Як показує практика пропаганди застосування норм охорони праці в процесі трудової діяльності, ніщо так не впливає на самосвідомість працівників, як реальні приклади безвідповідального ставлення до особистої безпеки, внаслідок чого трапляються нещасні випадки.

 Перед початком весняно-польових робіт начальник відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці в області Ірина - Чирва – Репетир провела нараду з працівниками та керівниками структурних підрозділів ФГ «Покровське» (Кіровоградський район) та навела приклади отримання працівниками тяжких травм та смертельних нещасних випадків у сільському господарстві за останні п’ять років.

Так, у 2012 році зафіксовано  випадки травмування тяжкого ступеню – сім випадків через падіння трактористів, машиністів, водіїв із сільськогосподарських та вантажопідіймальних машин під час їх обслуговування; десять випадків сталися під час ремонту сільськогосподарської техніки, машин, устаткування; травмування отримали доярки молочнотоварної та свинотоварної ферм внаслідок необережного поводження із тваринами; смертельний випадок стався із різноробочим на підприємстві Петрівського району через зсув демонтованих складених плит на території підприємства.

У 2013 році п’ять випадків травмування тяжкого ступеню через падіння тракториста під час обслуговування трактора, прибиральниці та охоронників підприємств; вісім випадків сталися під час ремонтування сільськогосподарської техніки, проведенні розвантажувально-навантажувальних робіт, робіт із застосуванням лебідки;   

 смертельні випадки - слюсар фермерського господарства у Бобринецькому районі під час ремонтних робіт на даху зерноскладу впав з висоти понад 4 м на бетонну підлогу і помер від отриманих травм; слюсар товариства у Кіровоградському районі при виконанні робіт у складі зберігання зерна через особисту необережність був засипаний зерном кукурудзи, що призвело до смерті; слюсар у товаристві у Новоукраїнському районі був смертельно травмований внаслідок обвалу стіни зерноскладу через перевантаження зерном.

У 2014 році сталося п’ять випадків травмування тяжкого ступнею через падіння під час обслуговування, ремонту, навантаження та розвантаження сільськогосподарської техніки, отримання проб сільгоспкультур із бункерів комбайнів, три випадки через опіки електричним струмом та загорянням паливно-мастильних матеріалів;

Смертельні випадки -  тракторист підприємства в Устинівському районі отримав смертельну травму під час ремонту   кардану трактора ХТЗ – 17221: вал відбору потужності не був відключений при заведеному тракторі, та почав обертатися, внаслідок чого були нанесені травми потерпілому.

 У  2015 році сталося чотири випадки травмування тяжкого ступнею через падіння під час газозварювальних робіт, ремонту  сільськогосподарської техніки. В одному з товариств Кіровоградського району особі, яка працювала на умовах цивільно-правової угоди відірвало ногу під час зачистки силосу та через відсутність решіток на шнеках.

Смертельні випадки: робітник підприємства в Онуфріївському районі  потрапив до силосу для зберігання зерна з подальшим зануренням в зернову масу, внаслідок чого помер від механічної асфіксії; завідувач фермою агрофірми в Маловисківському районі  під час планового парування худоби був смертельно травмований одним з племінних биків; директор товариства у Новоархангельському районі, переїжджаючи з одного поля на інше через дорогу на автомобілі зіткнувся з іншим авто, внаслідок чого загинув на місті; на підприємстві у Маловисківському районі під час посіву сої на сівалці одяг працівниці потрапив в обертаючий механізм, внаслідок чого та була смертельно травмована.

У 2016 році на підприємстві у Новгородківському районі водій навантажувача «Маніту», рухаючись заднім ходом у нічний час здійснив наїзд на різноробочого, внаслідок чого від отриманих травм потерпілий помер у лікарні.  

У 2017 році тракторист  фермерського господарства у   Кіровоградському районі під час виконання весняно-польових робіт - дискування бороною причіпною БП-4, агрегатованою з колісним трактором марки ХТЗ – 150 випав з кабіни трактора, внаслідок чого потрапив під диски борони та смертельно травмувався; механізатор току товариства в Олександрівському районі загинув внаслідок наїзду на нього вантажним автомобілем САЗ-3508  під час вантажно-розвантажувальних робіт  полови з бункера. Потерпілий керував процесом під’їзду автомобіля під бункер в алкогольному сп’янінні тяжкого ступеню -  в крові виявлено етиловий спирт в кількості – 3,42 г/ дм.

         Кожен випадок обговорено з представниками господарства на предмет помилок, допущених, на жаль, в першу чергу самими працівниками.

         Також напередодні весняно-польових робіт начальник відділу звернула увагу на найбільш травмонебезпечні процеси в галузі агропромислового розвитку:

          недосконалість конструкцій машин і устаткування, самого технологічного процесу;

         несправність верстатів, машин, ручного інструменту;

         відсутність  захисних засобів а машинах, обладнанні, устаткуванні.

     Небезпеку становлять механізовані роботи під час обробітку ґрунту, внесення пестицидів та агрохімікатів, під час жнив та інших технологічних операцій збирання і переробляння врожаю.

         Левова частина випадків травмування в галузі сталися внаслідок особистої недбалості та нехтування особистою безпекою працівниками, невиконання посадових інструкцій та інструкцій з охорони праці, недотримання правил трудового розпорядку підприємства.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)