У Добровеличківській ЦРЛ фахівці Управління звернули увагу на ризики отримання травм, пов’язаних із шкідливим умовами праці

Фахівці відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Кіровоградській області провели практичний семінар з керівниками структурних підрозділів та працівниками Добровеличківської центральної районної лікарні.

 Головний державний інспектор Ірина Бутенко надала роз’яснення щодо переліку осіб, яким необхідно проходити навчання з питань охорони праці (посадові особи та працівники установи) та хто входить до складу комісії з перевірки знань з питань охорони праці згідно з вимогами Закону України «Про охорону праці» та Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці НПАОП 0.00-4.12-05.

Також обговорили вимоги безпеки при експлуатації медичної техніки. Дане питання регулюється п.п.4.1-4.15 «Правил техніки безпеки при експлуатації виробів медичної техніки в установах охорони здоров’я .Загальні вимоги» - НПАОП 85.11-1.10-84.

Головний державний інспектор Анна Лішенко звернула увагу працівників, які допускають до роботи у фізіотерапевтичних кабінетах чи відділеннях на шкідливі умови праці, зокрема на підвищену температуру повітря робочої зони, підвищений рівень шуму на робочих місцях, підвищений рівень вібрації, підвищений рівень ультразвуку, підвищений рівень інфразвукових коливань, підвищену іонізація повітря, підвищений рівень статичної електрики, підвищений рівень електромагнітних випромінювань, підвищений рівень ультрафіолетового випромінювання; підвищений рівень лазерного випромінювання та необхідність оцінювати ризики отримання травм пов’язаних із шкідливим умовами праці.

Окрім цього наголошено, що до самостійного проведення фізіотерапевтичних процедур допускаються особи у віці не молодше 18 років, із закінченою середньою і вищою медичною освітою, які мають посвідчення про проходження спеціалізації з фізіотерапії.

Усі фізіотерапевтичні апарати повинні бути заземлені, мати блокувальні пристрої, наявність замків і попереджувальних написів на головних розподільних електрощитах, діелектричних килимів біля робочих місць і дерев’яних граток на металевих предметах, кабінет обладнується припливно-витяжною вентиляцією згідно з вимогами Правил обладнання, експлуатації та техніки безпеки фізіотерапевтичних відділень (кабінетів) НПАОП 85.11-1.06-70.

Також фахівці проінформували про стан виробничого травматизму в галузі та вказали на основні порушення з питань охорони праці, які допускаються медичними працівниками.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)