Проаналізовано заходи з безпеки праці у комунальному підприємстві

У КП «Житлово-експлуатаційна організація № 1 міської ради міста Кропивницький» відбулась інформаційно – консультативна зустріч із працівниками підприємства. В заході взяли участь головні державні інспектори відділу нагляду на виробництві та об’єктах підвищеної небезпеки Ігор Дьяченко та Тетяна Петрова, головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Сергій Бабенко.

 Ігор Дьяченко нагадав, що в опалювальний період газові прилади для обігріву приміщення працюють тривалий час, тому особливо уважно потрібно перевіряти наявність тяги. Відсутність тяги сигналізує про засміченість димоходу. Звернув увагу на те, що для нормального функціонування газових приладів необхідне достатнє провітрювання. При сильних морозах і снігопадах власникам газифікованих житлових будинків, квартир рекомендується позапланово проводити огляд оголовків димових та вентиляційних каналів (ДВК), очищати їх від снігу та льоду, а чергову (планову) перевірку та очищення каналів фахівцями (з оформленням акта придатності ДВК до експлуатації) забезпечувати в терміни, визначені «Правилами безпеки систем газопостачання».

Тетяна Петрова нагадала про основні причини настання травматизму на підприємстві: порушення трудової дисципліни, вимог інструкцій з охорони праці, режиму праці та відпочинку, незастосування засобів індивідуального захисту, особиста необережність. Нагадала, що з метою виключення травматизму на підприємстві в ускладнених зимових умовах, необхідно: своєчасно очищувати територію від снігу та льоду; посипати проїзди та пішохідні доріжки піском, сіллю та іншими реагентами; прибирати снігово-льодяні утворення з дахів будівель та споруд; обладнати у відповідності до вимог пожежної безпеки місця для обігріву; проводити з працівниками позапланові інструктажі з питань охорони праці тощо.

Сергій Бабенко зупинився на питаннях одержання дозвільних документів та організації безпечної експлуатації ліфтів у житлово-комунальних господарствах. Особливу увагу звернув на причини аварій та на заходи щодо зменшення ризику виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій, навів приклади аварій, які траплялися при експлуатації ліфтів. Надав роз’яснення з питання необхідності отримання дозволу житлово-експлуатаційними конторами на експлуатацію ліфтів та отримання відповідних дозволів на експлуатацію ліфтів, які перейшли на баланс ОСББ. Інспектор нагадав, що робота ліфта не дозволяється, якщо: не проведений технічний огляд або експертне обстеження; закінчився зазначений у паспорті термін роботи; не виконані приписи посадових осіб органів держнагляду з відображенням порушень з технічної несправності.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)