На семінарі порушувались питання, що таке вибухонебезпечна зона і скільки цих зон на АЗС

Головний державний інспектор відділу нагляду на виробництві і об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Кіровоградській області Юрій Касьян провів семінар з операторами автозаправної станції (АЗС №4і) ЗАТ «РУР ГРУП С.А.»  (смт. Новгородка).

 Мета семінару - роз’яснення «Правил технічної експлуатації та охорони праці на стаціонарних, контейнерних і пересувних автозаправних станціях», «Вимог до роботодавців стосовно забезпечення виконання робіт у потенційно вибухонебезпечних середовищах», «Правил технічної експлуатації резервуарів».

На семінарі порушувались питання, що таке вибухонебезпечна зона і скільки цих зон на АЗС.

Так, вибухонебезпечною вважається зона в межах 8 м по горизонталі і вертикалі від резервуарів з легкозаймистими рідинами (бензин, дизпаливо) та в межах 5 м по горизонталі і вертикалі від дихальних клапанів. Біля паливороздавальних колонок вибухонебезпечною вважається зона рівна

5 м навколо ПРК по кулі, таким чином на АЗС №4і є три вибухонебезпечні зони.

Також були висвітлені вимоги при прийманні, збереженні та відпуску ЛЗР, вимоги до резервуарного парку та його території, дихальних клапанів, технологічних трубопроводів та паливороздавальних колонок, заходи безпеки під час експлуатації будівель та споруд, електрообладнання, блискавкозахисту та захист від статичної напруги,  дотримання вимог безпеки при заправці автотранспорту на АЗС, ведення технічної документації та журналів.

За результатами семінару рекомендовано звернути увагу на попередження виробничого травматизму при експлуатації об’єкта підвищеної небезпеки, дотримання працівниками вимог чинних нормативно-правових актів при виконанні газонебезпечних, зварювальних робіт, робіт на висоті, фарбувальних робіт, протипожежних заходів, проведення повторних та позапланових інструктажів.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)