Проінформували про негативні наслідки нелегальних трудових відносин

   Важливим напрямом діяльності Управління Держпраці у Кіровоградській області є належний захист трудових прав працівників, детінізація заробітної плати та легалізація трудових відносин.

   Головний державний інспектор Управління Держпраці у Кіровоградській області Людмила Філоненко провела роз’яснювальні бесіди з підприємцями та найманими працівниками на ринку «Світанок» міста Світловодська щодо легалізації трудових відносин між працівником та роботодавцем. Під час заходу розповсюджено інформаційні буклети щодо переваг легального працевлаштування. Роботодавців та працівників ознайомлено з нормами чинного законодавства про працю, повідомлено про негативні наслідки нелегальних трудових відносин та про відповідальність за порушення.

  Працівник, який отримує заробітну плату в „конверті”, виявляється беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість ніяким чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне. Працівник не має  доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

Згода працівників отримувати зарплату „в конвертах” позбавляє їх соціального захисту. Пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.

    А на роботодавців за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) можуть бути накладені значні штрафні санкції. Згідно ст. 265 Кодексу законів про працю України розмір штрафу складає 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (з 01.01.2018 розмір штрафу становить 111690 грн).

 У разі недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю для виявлення неоформлених трудових відносин штраф складатиме 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (372 300 грн).

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)