За підтримки Державної служби України з питань праці редакція журналу «Охорона праці» організує та проводить у 2018 році всеукраїнський конкурс відеороликів «Охорона праці на захисті життя» серед школярів і студентів середніх та вищих навчальних закладів.

ПОЛОЖЕННЯ
про Всеукраїнський конкурс відеороликів
«Охорона праці на захисті життя»

  Всеукраїнський конкурс відеороликів «Охорона праці на захисті життя» (далі – Конкурс) проводиться серед школярів і студентів середніх та вищих навчальних закладів з нагоди відзначення Дня охорони праці в Україні. Це свято відзначають щорічно 28 квітня – у Всесвітній день охорони праці, згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 р. № 685/2006.

1. Цілі та завдання Конкурсу

   1.1. Головна мета Конкурсу – популяризація в суспільстві, зокрема серед старшокласників і студентської молоді, культури безпечної праці.
     1.2. Основними завданнями Конкурсу є:
  – привернення уваги молоді як майбутніх працівників до виробничих небезпек і ризиків на сучасному виробництві, а також до наявних проблем у сфері охорони праці та екології;
   – формування свідомої позиції молоді щодо важливості забезпечення здорових і безпечних умов праці в різних сферах суспільного життя,  відповідального ставлення до життя та здоров’я, результатів діяльності людини в природі;
  – популяризація сучасних підходів до управління охороною праці, оцінки ризиків, формування превентивної культури охорони праці;
  – активізація творчого потенціалу молоді, сприяння розвитку юнацької творчості;
  – виявлення та підтримка талановитої молоді.

2. Організація Конкурсу

  2.1. Конкурс організовує і проводить ДП «Редакція журналу «Охорона праці» за підтримки Державної служби України з питань праці, територіальних органів Держпраці та інших підприємств, що належать до сфери управління Держпраці (за згодою).

   2.2. Конкурс проводиться в один етап – з січня  до березня 2018 року. Підбиття підсумків (фінал) та оголошення переможців відбудеться у квітні 2018 року.

  2.3. Для організації та проведення Конкурсу буде створено організаційний комітет, а для визначення переможців – журі. Склад організаційного комітету та журі затверджується наказом ДП «Редакція журналу «Охорона праці» до 1 березня 2018 р.
Організаційний комітет розглядає надіслані роботи з 1 до 31 березня, журі працює з 1 до 15 квітня 2018 р.

  2.4. До організаційного комітету та журі залучаються представники Держпраці, Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства культури України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства інфраструктури України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, спонсорів конкурсу, інших заінтересованих центральних органів виконавчої влади, всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців і підприємців, всеукраїнських профспілок і профоб’єднань, Фонду соціального страхування України, Академії мистецтв, дитячих і молодіжних громадських організацій, засобів масової інформації тощо.

3. Умови участі в Конкурсі

  3.1. До участі в Конкурсі запрошуються школярі  і студенти середніх та вищих навчальних закладів. Роботи, представлені на Конкурс, можуть бути виконані як самостійно, так і колективно.

  3.2. Конкурсні роботи мають відповідати заявленій тематиці Конкурсу і висвітлювати питання щодо безпечного ведення робіт у вугільній, деревообробній промисловості, сільському, лісовому та ліфтовому господарствах, медичній сфері, будівництві, на транспорті тощо.

  3.3. Конкурс проводиться за номінаціями:

  • для школярів – «Ризики навколо нас»;
  • для студентів – «Охорона праці ХХІ століття».

  3.4. Приймаються лише оригінальні авторські роботи, що відповідають умовам Конкурсу.

  3.5. Для участі в Конкурсі учасник заповнює заявку по кожній номінації окремо  та разом з роботою надсилає в редакцію журналу «Охорона праці» електронною поштою на адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  .

У разі надсилання через файлообмінник – з наданням редакції коду доступу.

  3.6. До кожного відеоролика потрібно додати заявку державною мовою, в якій зазначити:
а) назву роботи;
б) прізвище, ім’я, по батькові та дату народження автора (авторів);
в) місце проживання (повну адресу) автора (авторів), контактний телефон, електронну адресу;
г) назву навчального закладу;
д) прізвище, ім’я, по батькові викладача з охорони праці (якщо такий є).

  3.7. Під час проведення Конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних».

 3.8. Роботи, надіслані на Конкурс, організатори Конкурсу не рецензують і не повертають авторам. Надіславши роботу на Конкурс, автор таким чином цілком погоджується з умовами Конкурсу, а також надає згоду на обробку своїх персональних даних і використання конкурсної роботи без будь-яких претензій щодо авторського права надалі.

 3.9. Роботи можуть використовувати ДП «Редакція журналу «Охорона праці», Державна служба України з питань праці та її територіальні органи під час організації конференцій, семінарів, нарад, презентацій, виставок, для транслювання на телебаченні тощо.

4. Вимоги до відеороликів

 4.1. На конкурс подаються відеоролики, відзняті будь-якими доступними засобами.

 4.2. Роботи, які подані з порушенням встановлених термінів і не відповідають умовам конкурсу, журі не розглядає.

 4.3 Вимоги до робіт:

  • формат відеоролика – вільний;
  • тривалість ролика – до 10 хвилин;
  • обов’язкове використання власних фото- та відеоматеріалів;
  • кількість відеороликів – необмежена;
  • формат файлу – AVI або MP4, стиснення – «без стиснення» або xVid.

 4.4. Роботи, відібрані оргкомітетом та подані журі, перевіряють на оригінальність.

5. Критерії оцінювання конкурсних робіт

 5.1. Оцінювання учасників Конкурсу проводять за 20-баловою системою за такими критеріями:

  • оригінальний підхід до створення ролика – максимально 4 бали;
  • чітке і обґрунтоване використання нормативно-правових актів з охорони праці (для першої номінації – з безпеки життєдіяльності) – максимально 4 бали;
  • переважне використання власних фото- та відеоматеріалів – максимально 4 бали;
  • емоційний вплив на глядача – максимально 4 бали;
  • глибина змісту відеоролика (втілення основної ідеї та проблеми у кадрі) – 4 бали.

 5.2. Суворо заборонено порушувати правила безпеки під час зйомки!

 5.3 Рішення за результатами Конкурсу журі оформлює протоколом та розміщує на сайті ДП «Редакція журналу «Охорона праці».

6. Фінал Конкурсу

 6.1. Проведення фіналу Конкурсу організовує ДП «Редакція журналу «Охорона праці» у період з 31 березня до 28 квітня 2018 р. включно.

 6.2. Для визначення переможців фіналу Конкурсу не пізніше ніж 31 березня 2018 р. організаційний комітет проводить засідання, на якому пропонує журі за кожною номінацією до 20 робіт, які відповідають умовам Конкурсу.

 6.3. Журі визначає роботи, що посіли І, ІІ та ІІІ місця в обох номінаціях. Переможців фіналу Конкурсу  урочисто нагороджують відповідними дипломами, нагородами та цінними подарунками. Нагородження здійснюється в місті Києві на щорічній Міжнародній науково-практичній конференції, витрати на прибуття та перебування за рахунок учасників.

 6.4. Для фінансування Конкурсу ДП «Редакція журналу «Охорона праці» використовує кошти спонсорів, залучених до проведення Конкурсу, благодійників і чистий прибуток підприємства.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)