Обговорено питання експлуатації димових і вентиляційних каналів, ліфтів та попередження травм у зимовий період

В «Об’єднаня житлово-будівельних кооперативів» відбулася інформаційно – консультативна зустріч,в якій взяли участь представники Управління Держпраці в області -  головні державні інспектори відділу нагляду на виробництві та об’єктах підвищеної небезпеки Ігор Дьяченко та Тетяна Петрова, головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Сергій Бабенко.

 Ігор Дьяченко надав роз’яснення по правильній експлуатації та технічному обслуговуванню димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків. Звернув увагу на необхідність перевірки і прочищення димових та вентиляційних каналів, що виконується спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт. Нагадав, що в будинках, які належать громадянам на правах особистої власності, домовласникам дозволяється проводити повторні перевірки, прочищати димоходи і вентиляційні канали за умови, що вони пройшли інструктаж і отримали пам'ятку в організаціях житлово-комунального господарства. Інспектор наголосив на тому, що в зимовий період не рідше одного разу на місяць власник будинку зобов'язаний проводити огляд оголовків димоходів, щоб вчасно запобігти їх обмерзанню і закупорці.

Тетяна Петрова довела до присутніх інформацію, направлену на попередження травмування працівників підприємства у зимовий період, під час холодної погоди, снігопадів та ожеледиці. Нагадала, що з метою виключення виробничого травматизму в ускладнених зимових умовах, необхідно: своєчасно очищувати територію від снігу та льоду; посипати проїзди та пішохідні доріжки піском, сіллю та іншими реагентами; прибирати снігово-льодяні утворення з дахів будівель та споруд; обладнати у відповідності до вимог пожежної безпеки місця для обігріву; проводити з працівниками позапланові інструктажі з питань охорони праці тощо.

Сергій Бабенко зупинився на організації безпечної експлуатації ліфтів у житлово-комунальних господарствах. Особливу увагу звернув на причини аварій та на заходи щодо зменшення ризику виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій. Підкреслив, що в цьому році планується провести технічні огляди та експертні обстеження 15 ліфтів.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)