Роман Чернега: Кількість офіційно працевлаштованих громадян за підсумками 2017 року збільшилася майже на 300 тисяч

За даними Держпраці та Пенсійного фонду, кількість офіційно працевлаштованих громадян за підсумками 2017 року збільшилася майже на 300 тисяч. Про це Голова Держпраці Роман Чернега повідомив у радіоефірі «Голос столиці».

 Неофіційна праця має негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців. Працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе гарантованого державою розміру заробітної плати (у тому числі розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплати, надбавки). Також він втрачає можливість користуватися такими гарантіями як: державна допомога сім’ям з дітьми, соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, субсидії, а також трудовий стаж, від якого залежить розмір пенсії.

Роботодавець, який не оформляє офіційно працівників, провокує безвідповідальне ставлення таких працівників до роботи, ризикує застосуванням штрафної санкції у розмірі 30 мінімальних заробітних плат за кожного неофіційного працівника.

Держпраці не каральний орган, – наголошує Роман Чернега. – В основному ми проводимо превентивну роз’яснювальну роботу, проте недобросовісні роботодавці мають відповідати за нехтування вимогами законодавства.

 Джерело: сайт Держпраці

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)