Про порядок розрахунку норми тривалості робочого часу на 2018 рік

 Роз'яснення надає головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Ганна Царенко.

 З 01.01.2018 року Мінсоцполітики України не розрахувало норму тривалості робочого часу на 2018 рік. Листи Мінсоцполітики України, які публікуються в засобах масової інформації щодо норми робочого часу, не реєструються в Міністерстві юстиції України в установленому порядку, а тому не є нормативним актом, вони мають інформаційний та рекомендаційний характер.

Законодавством не передбачено єдину норму тривалості робочого часу на місяць чи рік. Норма робочого часу працівників може бути різною залежно від багатьох чинників: тривалості робочого тижня, тривалості робочого дня, коли встановлені вихідні тощо. Тому норму робочого часу роботодавці повинні розраховувати самостійно, виходячи з режиму роботи, запровадженого на підприємстві, з дотриманням вимог ст.ст. 50–53, 67 і 73 КЗпП України.

Згідно зі ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» в колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, зокрема режиму роботи, тривалості робочого часу і часу відпочинку, оплати праці.

Власник або уповноважений ним орган у разі потреби самостійно розраховує норму тривалості робочого часу з урахуванням вимог, передбачених КЗпП України.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)