Інспектор проінформував про умови праці на робочому місці

Головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Кіровоградській області Сергій Дерев’янко провів семінар з питань охорони праці у Філії Петрівський райавтодор. У заході взяли участь начальник філії Ігор Дементьєв та провідний інженер підприємства Андрій Приходько.

 У ході семінару інспектор наголосив, що умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам законодавства.

В разі недотримання умов праці на робочому місці, працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, або для виробничого середовища чи довкілля, а також зобов'язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника або роботодавця. За період простою, не з вини працівника, за ним зберігається середній заробіток.

Працівник має право розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавства про охорону праці, не додержується умов колективного договору з цих питань. У цьому разі працівникові виплачується вихідна допомога.

Працівника, який за станом здоров'я відповідно до медичного висновку потребує надання легшої роботи, роботодавець повинен перевести на таку роботу на термін, зазначений у медичному висновку, і, у разі потреби, встановити скорочений робочий день та організувати проведення навчання працівника з набуття іншої професії відповідно до законодавства.Було наголошено на проведенні навчання з питань охорони праці для посадових осіб та працівників підприємства, забезпеченні відповідно до норм видачу спецодягу, мийних та знешкоджуючих засобів для працівників.

На завершення семінару інспектор надав допомогу в оформленні документації та відповів на запитання слухачів.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)