У Світловодську учасники «круглого столу» розробили рекомендації для підприємств з метою запобігання виробничому травматизму

Стан виробничого травматизму у 2017 році та шляхи запобігання нещасним випадкам розглянули під час засідання «круглого столу» у Світловодському міськвиконкомі під головуванням першого заступника міського голови Олени Балюк.

 Захід, організований міською владою, Управлінням Держпраці у Кіровоградській області та Світловодським відділенням  Фонду соціального страхування пройшов за участю керівників суб’єктів господарювання та відповідальних за охорону праці підприємств, де протягом року сталися нещасні випадки на виробництві:  ТОВ «Світловодський маслосирзавод», ТОВ «Світ-Автолегіон», ДП «Завод залізобетонних виробів» ТОВ «Дніпроенергобудпром»,  СП ТОВ «Плайтех», НВКП «Промсервіс», ПП «Віктор і К», філії Кременчуцької  ГЕС ПАТ «Укргідроенерго», Управління молоді та спорту міськради.  

Протягом року сталося дев’ять нещасних випадків на виробництві міста. Страховий експерт з охорони праці Світловодського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області Сергій Якименко вказав на причини нещасних випадків, встановлені комісіями з розслідування: незадовільний технічний стан засобів виробництва, виробничих об’єктів будівель споруд; порушення правил безпеки руху; невиконання посадових обов’язків; відсутність або неякісне проведення інструктажу з охорони праці; невиконання вимог інструкції з охорони праці; особиста необережність потерпілого.

Головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв’язку Управління Держпраці Анатолій Шумейко запропонував рекомендації для посилення роботи по здійсненню контролю за дотриманням законодавства про охорону праці, виконання заходів щодо покращення умов праці.

Рекомендовано звернути увагу роботодавців на функціонування СУОП, організацію роботи служб охорони праці, забезпечення працюючих спецодягом, взуттям та іншими засобами індивідуального захисту. Встановити порядок першочергового фінансування заходів, передбачених програмами поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, що сформовані за результатами проведеного аналізу стану охорони праці та промислової безпеки у межах підприємств і організацій.

Підприємствам посилити роботу по проведенню профілактичних заходів по запобіганню виробничого травматизму: Систематично проводити наради, семінари з питань охорони праці із залученням відповідних фахівців. На підприємствах, де сталися нещасні випадки, провести практичні  тренування по виконанню робіт підвищеної небезпеки з використанням відповідних засобів індивідуального та колективного захисту за участю представників  Управління Держпраці та Фонду соціального страхування. Звернути увагу роботодавців на недопущення до виконання робіт підвищеної небезпеки осіб за цивільно-правовими договорами або взагалі без оформлення трудових відносин. З метою залучення працівників до участі у вирішенні питань безпеки праці створювати  на підприємствах комісії з охорони праці. Розглянути на засіданні міської ради з питань безпечної життєдіяльності населення питання стану охорони праці та забезпечення надійності і безпеки експлуатації об’єктів соціальної  інфраструктури .

Рекомендації одноголосно підтримали учасники «круглого столу»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)