Під час колегії Управління Держпраці зроблено акцент на пріоритетних та проблемних питаннях

Начальник Управління Держпраці у Кіровоградській області Сергій Подорожний провів засідання колегії Управління за підсумками 11 місяців 2017 року. Акцент було зроблено на пріоритетних та проблемних напрямках роботи - питаннях виплати заробітної плати, виявлення незадекларованої праці, причинах і шляхах подолання виробничого травматизму, запобігання корупції.

Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Ганна Масловська повідомила, що протягом січня-листопада поточного року проведено 772 перевірки (з липня - інспекційних відвідувань) з питань законодавства про працю на 688 підприємствах, установах та організаціях.

 Начальник відділу зазначила, що порушення термінів виплати заробітної плати є одним з найпоширеніших порушень законодавства, які встановлюються інспекторами під час перевірок. В поточному році на 688 перевірених підприємствах встановлено 148 випадків порушення строків виплати заробітної плати, 120 випадків порушення строків розрахунку зі звільненими працівниками та 96 порушень строків виплати відпускних.

Інспектори праці також провели 40 перевірок на 35 підприємствах, які мають заборгованість із виплати заробітної плати.

На вимоги державних інспекторів з питань праці підприємства-боржники погасили заборгованість із виплати заробітної плати на суму 2921 тис.грн. Однак, станом на 01 листопада 2017 року заборгованість із заробітної плати за даними Управління статистики складає 15,7 млн.грн. (на  26 підприємствах).

При цьому під час перевірок, особливо за зверненнями громадян, виявляються факти наявності заборгованості із зарплати на підприємствах, які не звітують до Держстату.

Наприклад, перевіркою Кіровоградської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства "Динамо" встановлено наявність заборгованості в сумі 11,7 тис.грн, яка в повному обсязі була виплачена працівникам.

За результатами проведеного аналізу кількість підприємств, які виплатили працівникам заробітну плату менше мінімального розміру зменшується. Якщо в січні отримали від ПФУ дані про те, що 164 роботодавці виплатили 489 працівникам зарплату менше мінімальної, то вже в листопаді ці цифри складали відповідно 35 та 131.

За результатами перевірок з питань легалізації трудових відносин вручено 76 приписів, складено та передано до суду протоколи для притягнення 12 посадових осіб до адмінвідповідальності.

Ганна Масловська також наголосила, що питання легалізації трудових відносин це не лише перевірки.

На особистому прийомі державними інспекторами відділу прийнято 2025 громадян, проведено 793 заходи, пов’язані із застосуванням, роз’ясненням та пропагандою трудового законодавства.

В результаті спільної роботи за звітний період чисельність найманих працівників в області станом на 01.09.2017 в порівнянні з даними на 01.07.2017 значно збільшилась (212,9 тис. працівників проти 201,3 тис.). Деякі підприємства – боржники станом на сьогодні позбавились боргів по зарплаті. Один із керівників - директор ДП "Ремонтний завод радіотехнічного обладнання" Валерій Ємельянов доповів про це учасникам засідання.

Втім, під час колегії констатовано, щобажання працювати в правовому полі на даний час присутнє далеко не всім роботодавцям. Тому, начальник Управління дав доручення відповідним відділам ще більше посилити, осучаснити превентивну роботу. Особливу увагу звернути й на стан взаємодії Управління з органами місцевого самоврядування з питань державного нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю.

Учасники засідання також детально проаналізували можливі причини збільшення виробничого травматизму. Для цього були вагомі підстави, адже рівень загального травматизму з початку року збільшився на 44 %.

Так, у січні-листопаді 2017 року сталося 107 нещасних випадків, у яких травмовано 111 працівників проти 77 за аналогічний період 2016 року. Про це проінформував завідувач сектору розслідування нещасних випадків на виробництві Олег Лисенко. Щодо смертельного травмування спостерігається зменшення: 6 працівників проти 14 у аналогічному періоді 2016 року.

Про стан травматизму суб’єктів господарювання машинобудування та енергетики, котлонагляду, агропромислового комплексу доповіли начальники відділів Управління, які здійснюють нагляд за підконтрольними підприємствами галузей. Виступили запрошені на колегію керівники підприємств, де збільшився травматизм. Так, начальник відділу охорони праці ПАТ «Ельворті» Дмитро Красноголовий наголосив, що смертельних випадків на підприємстві не було, тоді як у 2016 році на виробництві загинуло три людини. Однак загальний травматизм протягом року збільшився на 7 осіб. Представник підприємства проаналізував ймовірні причини росту статистики нещасних випадків – виявлення травм, плинність кадрів, людська необережність, та проінформував про виконання заходів щодо попередження виробничих травм – проведення навчань для осіб що працюють на роботах з підвищеною небезпекою, забезпечення спецодягом за європейськими стандартами, здійснення чотирьохступеневого контролю за станом охорони праці. Інженер з охорони праці ТОВ «Торговий дім «Елітне насіння» Святослав Дейнека доповів про профілактичну роботу у зв’язку із смертельним випадком на підприємстві (механізатор току загинув під колесами автомобіля).

Начальник Управління вказав виступаючим та присутнім все таки на недостатній контроль за безпекою праці відповідальних осіб на підприємствах та важливість його посилення. Зокрема, неприпустимо, щоб працівник був присутній на роботі в нетверезому стані, як це сталося на одному із підприємств (доведено експертизою під час розслідування) і призвело до смерті. – Відповідальні особи обов’язково повинні знати, в якому стані працівник приступає до роботи, цікавитись його здоров’ям та самопочуттям, - наголосив начальник Управління.

Під час колегії акцентовано увагу й на не менш важливих питаннях. Голова Федерації профспілок в області Максим Баланенко проінформував про засідання президії ФПО за участю голови Держпраці Романа Чернеги та заходи щодо активізації спільної роботи профспілок і Держпраці.

Головний спеціаліст з питань протидії корупції Управління Ангеліна Мусієнко наголосила, що план заходів 2017 року із забезпечення виконання  Закону України «Про запобігання корупції» виконано у повному обсязі.  У  2018 році  буде продовжуватись робота з реалізації завдань, передбачених законодавчими актами антикорупційного спрямування, з метою надання цій роботі в Управлінні постійного і цілеспрямованого характеру .

По завершенню колегії начальник Управління побажав присутнім у новому році підійти до виконання обов’язків, поставлених державою, ще більш професійно і від виконаної роботи отримувати тільки задоволення.

Присутніх привітали з новорічними святами самодіяльні артисти. 

 Більше фотоілюстрацій на

сайті Держпраці dsp.gov.ua

Та у мережі "Фейсбук"

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)