На засіданні громадської ради при Управлінні розглянули питання про запобігання корупції, ринковий нагляд та щодо подальшої роботи

Начальник Управління Держпраці у Кіровоградській області Сергій Подорожний взяв участь в останньому у цьому році засіданні Громадської ради при Управлінні, де розглянули питання про роботу, спрямовану на попередження та недопущення корупційних проявів серед державних службовців, діяльність у сфері ринкового нагляду. Голова Громадської ради Тамара Самиляк прозвітувала за результати річної роботи, члени Ради розглянули план роботи на 2018 рік.

 Головний спеціаліст з питань протидії корупції Ангеліна Мусієнко у своїй доповіді зазначила, що з початку року в Управлінні проведено 14 навчань з питань дотримання антикорупційного законодавства. Індивідуальна роз’яснювальна робота проведена з 17 особами, з яких з 9 осіб - новопризначені. Повторна індивідуальна робота - з 8 особами.

Особлива увага приділялась питанням щодо обмежень, які передбачені Законом України «Про запобігання корупції», фінансовому контролю, дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку, відповідальності за вчинення корупційних правопорушень та порушень, пов’язаних з корупцією, корупційним ризикам в діяльності державних службовців.

Фахівець також зазначила, що протягом 2017 року в Управлінні не зафіксовано випадків виникнення конфлікту інтересів. Державні службовці та спеціалісти Управління до адміністративної, дисциплінарної чи кримінальної відповідальності за скоєння корупційних правопорушень чи правопорушень пов’язаних з корупцією - не притягувались. 

У 2018 році  буде продовжуватись робота по виконанню завдань, передбачених  планом заходів щодо попередження корупції та законодавчими актами антикорупційного спрямування, з метою надання цій роботі в Управлінні постійного і цілеспрямованого характеру, в тому числі, і з залученням громадськості.

Заступник начальника відділу організації державного та  ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Станіслав Сітнік повідомив, що за 11 місяців поточного року Управлінням проведено 16 виїзних перевірок характеристик продукції у розповсюджувачів, під час яких перевірялися 2 види нехарчової продукції, віднесеної до високого ступеня ризику (засоби індивідуального захисту та обладнання, що працює під тиском, в тому числі вогнегасники.) У 2 суб’єктів господарювання встановлена невідповідність продукції вимогам нормативних документів.

З метою виявлення небезпечної продукції налагоджена співпраця з Управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області та Управлінням цивільного захисту облдержадміністрації щодо надання оперативних зведень за добу про виникнення та розвиток надзвичайних ситуацій (подій) на території області.

Також відпрацьована система екстреного повідомлення про звернення потерпілого щодо настання нещасного випадку на виробництві від закладів охорони здоров’я, в тому числі і під час користування нехарчовою продукцією.

 Під час проведення планових перевірок суб’єктів господарювання (об’єктів) інспектори звертають увагу на виявлення нехарчової продукції, яка не відповідає вимогам технічних регламентів.

За результатами узагальнення матеріалів щодо проведених перевірок  встановлено, що основною причиною невідповідності продукції вимогам нормативних документів є необізнаність розповсюджувачів, виробників, користувачів продукції з вимогами законодавства про ринковий нагляд та вимогами технічних регламентів.

Відповідно до Порядку ведення обліку звернень споживачів та здійснення моніторингу нещасних випадків внаслідок споживання (користування) нехарчової продукції в Управлінні заведено Журнал обліку звернень споживачів, але за звітний період скарг щодо проблем з  використанням піднаглядної продукції до Управління не надходило.

Фахівці Управління відповіли на всі поставлені питання, які виникли у членів Ради після прослуханих доповідей, а начальник Управління, на прохання присутніх, надав роз’яснення щодо підстав проведення інспекційних відвідувань з питань праці.

Підбиваючи підсумки роботи, Тамара Самиляк повідомила, що протягом року проведено чотири засідання Громадської ради. Голова Ради зазначила, що план роботи на 2017 рік дав змогу працювати, виходячи із специфіки та актуальності питань, які найбільше турбували суспільство і потребували роз’яснень та їх вирішення. Тамара Самиляк відзначила рішення ініціювати перед Держпраці розробку та затвердження нового Порядку проведення перевірок якості проведеної атестації робочих місць за умовами праці та Порядку організації проведення державної експертизи умов праці із залученням інших фахівців.

Члени ради розглянули орієнтовний план роботи Громадської ради на 2018 рік в який  можна внести пропозиції та зауваження щодо розгляду тих чи інших питань.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)