Управління в межах наданих повноважень активно працює в напрямку легалізації трудових відносин

Начальник Управління Держпраці у Кіровоградській області Сергій Подорожний звернувся до голови Кіровоградської облдержадмініністрації Сергія Кузьменка, міського голови м. Кропивницького Андрія Райковича та голови правління Спілки споживчих товариств області Петра Петрушевського з листом наступного змісту.

 Начальник Управління наголосив, що пріоритетним напрямком роботи Державної служби України з питань праці є питання незадекларованої праці в Україні. Інспектори праці проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу як з роботодавцями, та к і серед найманих працівників. Люди отримують необхідні знання щодо своїх трудових прав, соціальних гарантій, роботодавці усвідомлюють переваги функціонування в законодавчому полі і роблять вибір на користь легальної праці. А у підсумку виграє вся країна, бо це шлях економічного розвитку і соціальної стабільності.

В червні поточного року Управління зверталось до власників великих торгових площ області (торгові центри, ринки тощо) з метою отримання інформації про роботодавців, які орендують два та більше торгових місця для проведення з ними роз’яснювальної роботи. В подальшому планувалось отримати інформацію від Державної фіскальної служби про офіційне оформлення такими роботодавцями працівників і таким чином перевірити вплив проведеної роз’яснювальної роботи.

У роботодавців, які не скористались можливістю самостійно виправити порушення законодавства про працю та офіційно працевлаштувати громадян, які у них працюють без оформлення трудових відносин, в подальшому будуть проводитись інспекційні відвідування із застосуванням заходів, передбачених чинним законодавством.

Майже всі власники великих торгових площ області відгукнулись на наше прохання і надали наявну у них інформацію. Інспектори праці протягом червня-серпня активно проводили роз’яснювальну роботу.

Поряд з тим, всі підприємства Кіровоградської облспоживспілки відмовили Управлінню в наданні такої інформації.

У вересні поточного року, отримавши інформацію про те, що на підприємстві Кіровоградської облспоживспілки «Кооперативний ринок» (далі – підприємство) буде працювати комісія по переукладанню договорів оренди з суб’єктами господарювання, Управління звернулось з проханням включити до складу комісії інспекторів праці, які матимуть змогу під час укладання договорів оренди проводити роз’яснювальну роботу та фіксувати роботодавців, які орендують два та більше торгових місця, з метою подальшої перевірки щодо дотримання вимог законодавства.

Робота комісії розпочалась 14 грудня. Вже 15 грудня зранку до начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів зателефонувала фінансовий директор підприємства з претензіями, що орендарі страйкують проти участі інспекторів праці в роботі комісії.

При цьому, вже в перший день роботи інспекторами були виявлені факти укладання договорів оренди до 15 торгових місць одним суб’єктом господарювання при відсутності найманих працівників.

Метою участі інспекторів в комісії є надання можливості роботодавцям ознайомитись з вимогами законодавства про працю та можливими наслідками незадекларованої праці. При цьому, враховуючи, що договори оренди укладались з 01 січня 2018 року, орендарі мали змогу привести свою роботу у відповідність до законодавства самостійно.

Вважаємо, що дії фінансового директора підприємства Кіровоградської облспоживспілки «Кооперативний ринок» сприяють тому, що орендарі торгових площ не оформляють офіційно трудові відносини з найманими працівниками.

Дана інформація буде оприлюднена на офіційному сайті Управління.

В свою чергу Управління в межах наданих повноважень та законодавства продовжить роботу в напрямку легалізації трудових відносин.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)