З працівниками Управління опрацьовано питання, як не стати жертвою корупції

З метою ознайомлення із чинним законодавством для запобігання корупційних діянь та успішного виконання обов’язків, головний спеціаліст з питань протидії корупції Управління Держпраці у Кіровоградській області Ангеліна Мусієнко провела навчання для працівників Управління.

 Ангеліна Мусієнко приділила увагу питанням визначення поняття корупції, корупційного правопорушення, суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення та суб’єктів, які здійснюватимуть заходи щодо запобігання та протидії корупції, дотримання вимог фінансового контролю.

З працівниками Управління опрацьовано питання, як не стати жертвою корупції.

Так, у своїй повсякденній роботі слід дотримуватись елементарних правил поведінки:

 - одразу ж відхиляти спроби корупційного впливу і невідкладно інформувати відповідальну особу та керівництво;

- при зовнішніх контактах, наприклад, при виконанні контрольної діяльності, необхідно з самого початку встановити чіткі стосунки і відхиляти будь-які спроби втягнення у корупційні оборудки. Не повинно виникати враження, що працівник приймає «незначні подарунки». Не треба соромитись відмовитись від подарунку або відіслати його назад;

- якщо сторонні особи попросили про сумнівну послугу, одразу ж необхідно інформувати про це керівника та відповідальну особу за протидію корупції. Це допомагає, по-перше, самому уникнути підозри в корупції, а по-друге - вжити правових заходів проти відповідної особи. Якщо працівник відмовиться від сумнівної пропозиції, але не повідомить про це, то опонент спробує звернутись до іншого колеги. Тож, головний спеціаліст закликала захищати й колег від намагань сторонніх осіб корумпувати їх;

- якщо є інформація, що хтось хоче попросити про незаконну послугу, спеціаліст радить залучити колегу, як свідка;

- стиль роботи має бути прозорим та зрозумілим для кожного. Якщо працівник, приміром, отримає нове завдання, будете переведений на нове місце роботи або буде тимчасово відсутній через хворобу або відпустку, робота має бути настільки прозорою та налагодженою, щоб наступник у будь-який час міг її продовжити;

- необхідно чітко розмежовувати службові обов’язки та приватне життя. Перевірити, чи не призводять приватні інтереси до конфлікту із службовими обов’язками.

Увагу слухачів акцентовано й на тому, що спроби корупції часто розпочинаються із намагання сторонніх осіб розширити службові контакти на приватну сферу. Дуже важко відмовити у «послузі», якщо у приватній сфері чудово розумієшся з людиною, а також сам отримуєш певні послуги та переваги (квитки на концерт, запрошення на дорогу вечерю тощо). Тому при приватних стосунках необхідно з самого початку чітко визначити, що повинні розмежувати службу та приватне життя, щоб не було підозри про користування неприпустимими послугами. Таке чітке розмежування між приватними інтересами та службовими завданнями необхідно проводити під час усієї службової діяльності.

     Учасників навчання ознайомлено з статистичними даними Державної судової  адміністрації України щодо фактів притягнення адміністративної та кримінальної відповідальності посадових осіб за вчинення корупційних правопорушень та правопорушень пов’язаних з корупцією.    

     Підводячи підсумки навчання, Ангеліна Мусієнко наголосила присутнім на необхідності дотримання вимог Закону України «Про запобігання корупції».

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)