Оплата праці на умовах неповного робочого часу здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Оксана Колпак провела семінар у товаристві з обмеженою відповідальністю «Клін Сервіс Компані»» на тему: «Додержання законодавства про оплату праці, трудові договори».

 Інспектор роз’яснила, що оплата праці на умовах неповного робочого часу здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. У зв'язку з цим місячний фонд оплати праці може бути менше мінімальної заробітної плати. Однак при цьому в умовах нормальної тривалості робочого часу заробітна плата працівника не повинна бути нижчою, ніж встановлений законодавством рівень мінімальної заробітної плати.

Водночас увага працівників була звернута на те, що основою організації оплати праці на підприємстві є тарифна система оплати праці, що включає тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики. При цьому, мінімальну заробітну плату встановлюють за просту, некваліфіковану працю.

Працівників також цікавили й інші питання законодавства про працю: тривалість щорічних основних і додаткових відпусток, стаж, що дає право на щорічні основну та додаткову відпустки, облік робочого часу для працівників, що працюють згідно з графіками змінності та оплата їм днів тимчасової непрацездатності тощо.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)