Про особливості відрядної системи оплати праці

 Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Раїса Волошин провела семінар з працівниками ФГ «Малюги М.А.» на тему: «Відрядна система оплати праці».

І нспектор поясни ла, що відповідно до статті 3-1 Закону України «Про оплату праці» розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

  Відрядна систему оплати праці - це коли винагорода за роботу, яка отримується пропорційно виконаній роботі чи виробленій продукції. При цьому працівник не звільняється від обов’язку виконувати певну годинну норму робочого часу. Статтею 90 КЗпП України встановлено відповідні умови, коли при відрядній системі оплати праці, розцінки за роботу встановлюються розрядами, тарифними ставками (окладами) і нормами виробітку (норми часу). 

   Присутнім повідомлено про розрахунок заробітної плати за відрядною системою. Відрядна оцінка оплати праці визначається шляхом ділення погодинної (денної) тарифної ставки, відповідно розряду роботи що виконується, на погодинну норму (денну) виробітку. Відрядна розцінка може бути вирахувана  шляхом множення погодинної (денної) тарифної ставки що відповідає розряду роботи, на встановлену норму часу в годинах чи днях. Мінімальна тарифна ставка, згідно статті 96 КЗпП України встановлюється у розмірі, не меншому за встановлений прожитковий мінімум для працездатних осіб.

 Роз'яснено питання про оплату праці, коли працівник не виконує необхідної норми. Розмір заробітної плати може бути зменшено у разі невиконання працівником своїх прямих трудових обов’язків, невиконанні норм виробітку, виготовлення продукції, виготовлення продукції з браком або неналежної якості. Згідно статті 21 Закону України «Про оплату праці», якщо роботодавець зможе довести провину працівника, він має право перерахувати заробітну плату і виплатити працівнику менше за рівень, встановлений у трудовому контракті, або навіть встановити її менше обов’язкового мінімуму. Провина працівника може виражатися у порушенні ним трудової чи технологічної дисципліни, встановлених правил або інструкцій, які регламентують виконання роботи. Якщо роботодавець не зміг забезпечити для працівника відповідних умов праці, провина за невиконання працівником робочої норми лягає на роботодавця. Якщо працівник не винен у тому, що не виконується норма виробітку, оплата праці проводиться за фактично виконану роботу. У цьому разі місячна заробітна плата не може бути меншою, від двох третин тарифної ставки встановленого для нього розряду (окладу) Статтею 111 КЗпП України встановлено, що у випадку, коли робоча норма не виконується зв провини працівника, оплата буде здійснюватися відповідно до фактично 

 виконаної роботи. При виготовленні продукції з браком не з вини працівника, оплата праці не може бути нижчою за дві третини тарифної ставки встановленого розряду (окладу). Якщо брак виробів стався через приховані дефекти матеріалу, або брак було виявлено після приймання виробу – оплата здійснюється у повному обсязі згідно статті 112 КЗпП України.

 Згідно зі ст. 22 Закону України «Про оплату праці» роботодавець, як суб’єкт організації оплати праці не має у односторонньому порядку приймати рішення, що будуть погіршувати умови оплати праці. Також, законодавче підвищення розміру мінімальної заробітної плати не може бути підставою для перегляду або зміни норми виробітку, обслуговування, часу ч чисельності. Норми праці мають встановлюватись на невизначений строк і діють вони до моменту їх перегляду у зв’язку зі зміною умов, на які вони були розраховані. Норми праці можуть бути змінені внаслідок проведення атестацій, модернізацій робочих місць та робочого обладнання, впровадження нових технологій та інших мір, що забезпечують зростання продуктивності праці. Відповідно до статті 86 КЗпП України, роботодавець має повідомити працівників про зміни норм праці не пізніше як за один місяць до їх впровадження. Також роботодавець має пояснити працівникам необхідність введення нових норм праці. 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)