Запитуйте – відповідаємо !

Хто забезпечує добір засобів індивідуального захисту і контроль за їх використанням. Яка послідовність оброблення ЗІЗ після виконання робіт з пестицидами?

  Відповідь надає головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці в області Наталя Струтинська.

  Добір засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) і контроль за правильністю їх використання забезпечують відповідальні за проведення робіт з пестицидами особи.

  Комплект ЗІЗ  - спецодяг, спецвзуття, рукавиці, рукавички, захисні окуляри, респіратори або протигази повинні бути підібрані індивідуально та закріплені за кожним працюючим на весь період роботи.

Засоби індивідуального захисту повинні зберігатися в індивідуальних шафах у спеціально виділеному сухому, чистому приміщенні, що добре провітрюється. Забороняється зберігати ЗІЗ в одному приміщенні з пестицидами, відносити додому, носити після роботи.

Засоби індивідуального захисту після роботи застосовують у наступному порядку – рукавички, не знімаючи з рук, миють у 5% розчині соди (500 г кальцинованої соди на відро води), промивають їх водою, після чого знімають захисні окуляри та респіратор, спецвзуття, халат, головний убір. Окуляри респіраторів протирають 5% розчином кальцинованої соди, знімають рукавички і миють руки з милом. Прання спецодягу потрібно здійснювати в міру забруднення, але не рідше, чим через 6 робочих днів.

Звертаємо увагу на забезпечення належного контролю за дотриманням вимог відповідно до ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».  

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)