Держпраці спільно з ЄС та МОП розпочато проект, який сприятиме покращенню умов праці та подоланню незадекларованої праці в Україні

Державна служба з питань праці, за підтримки Європейського Союзу та Міжнародної організації праці, розпочинає новий дворічний проект «Зміцнення інспекції праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці», який виконуватиметься у співпраці з Міністерством соціальної політики.

 Проект сприяє реалізації Угоди про асоціацію Україна-ЄС, що набула чинності 1 вересня 2017 року, а також положень Конвенції МОП № 81 та № 129  про інспекцію праці, ратифікованих Україною у 2004 році.

Даний Проект направлений на покращення стану безпеки та гігієни праці, стандартів у сфері праці та додержання законодавства про працю. Адже одним із пріоритетів у роботі Уряду України є створення гідних та безпечних умов праці для всіх працівників.

Під час відкриття Проекту представники Міністерства соціальної політики наголосили на пріоритеті Уряду створювати умови для продуктивної і безпечної праці за гідну винагороду і з додержанням прав у сфері праці. Співробітництво Міністерства соціальної політики із Європейським Союзом і Міжнародною організацією праці у цьому напрямку є вкрай важливою для досягнення поставлених перед урядом завдань.

Керівництво Держпраці зосередилося на питаннях реалізації завдань Служби у контексті повноти здійснення її повноважень, а також на перегляді значної частини законодавства, контроль та нагляд за яким покладено на Держпраці. Акцентували увагу на проблемі незадекларованої праці в Україні, яка є підґрунтям для недобросовісної конкуренції на ринку за рахунок скорочення витрат на робочу силу, уникнення сплати соціальних внесків і податків.

Незадекларована праця також стає причиною порушення прав працівників, у  тому числі на безпечні і здорові умови праці. Тому важливо створити для роботодавців і працівників стимули, у тому числі на рівні законодавства, для переходу від незадекларованої праці до належним чином оформлених трудових відносин. І роботодавці, і працівники мають знати переваги офіційного працевлаштування і розуміти всі ризики, які виникають при неофіційному працевлаштуванні. Держпраці розраховує на підтримку Проекту ЄС-МОП у процесі реформування системи охорони праці, адаптації успішних практик інспекцій праці країн-членів ЄС, у розгортанні масштабної інформаційно-роз’яснювальної роботи у всіх областях України з метою подолання незадекларованої праці.

Координатори проектів Міжнародної організації праці в Україні,  зазначили, що у новому проекті ЄС-МОП багато уваги приділяється стандартам ЄС з питань безпеки та гігієни праці.

На відкритті Проекту  були присутні і закордонні представники: Маркус Пілгрім – директор Групи технічної підтримки з питань гідної праці Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи, Мартін Шрьодер – програмний офіцер  ЄС, Фредерік Ришенер – координатор співпраці з країнами східного партнерства ЄС, Антоніу Сантуш – менеджер проекту «Зміцнення інспекції праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці» МОП, Арсеніо Фернандес-Родрігес – спеціаліст з питань безпеки та гігієни праці відділу адміністрації праці та інспекції праці МОП, Жюстін Тільє – спеціаліст відділу адміністрації праці та інспекції праці МОП.

Зокрема, Маркус Пілгрім підкреслив, що закріплення стандартів МОП та ЄС у сфері праці у національному законодавстві має підтримуватися ефективною системою інспекції праці. Роль останньої вкрай важлива, адже яким би сучасним законодавство не було, воно може бути лише аркушем паперу, якщо немає інструментів забезпечення його практичного виконання. Очікуємо, що той арсенал експертизи, знань і практичного досвіду, який ЄС і МОП спільно передадуть національним партнерам у рамках цього проекту, сприятиме покращенню умов праці в Україні.

У рамках проекту міжнародні експерти передаватимуть інспекторам Держпраці досвід з ефективного подолання незадекларованої праці.

Після відкриття Проекту відбулося перше засідання Наглядової ради Проекту, на якому затверджено склад наглядової ради, положення, визначено цілі та план роботи Проекту. Так, Головою Наглядової ради визначено Ольгу Крентовську – першого заступника Міністра соціальної політики України, заступником Голови Наглядової ради визначено Романа Чернегу – Голову Державної служби України з питань праці. Наступне засідання Наглядової ради планується провести у травні 2018 року.

Довідкова інформація:

У рамках Угоди про асоціацію з ЄС надається підтримка в реалізації реформ, у тому числі політики зайнятості, ринку праці, соціального розвитку і захисту.

Конвенції МОП № 81 і 129 – стандарти, що визнані на міжнародному рівні та визначають завдання, повноваження і функції інспекцій праці. Вони відіграють ключову роль у забезпеченні повної, продуктивної та вільно обраної зайнятості, соціальної злагоди через соціальний діалог, забезпечення гідних умов праці за допомогою інструментів інспекції праці. Ці конвенції ратифіковані усіма державами-членами ЄС.

Проект виконується задля досягнення суттєвого покращення стану безпеки та гігієни праці, стандартів у сфері праці та додержання законодавства про працю.

Соціальні партнери задіяні шляхом тристоронніх консультацій.

 Джерело: Держпраці

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)