Колективу ПП «Орбіта» роз’яснено питання оплати праці водіїв

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Наталія Пащенко провела семінар для працівників Приватного підприємства «Орбіта» на тему «Оплата праці водіїв автотранспортних засобів».

 Учасникам семінару надано роз’яснення щодо визначення тривалості робочого часу і часу відпочинку водіїв, що регламентується Положенням про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затвердженим наказом Міністерства транспорту та зв'язку України 07.06.2010 № 340 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.09.2010 за №811/18106.

На підприємствах, що налічують більше 3 одиниць транспорту доцільно розробити "Положення з оплати праці і преміювання водіїв", яке є внутрішнім нормативним документом, що визначає розмір оплати праці водіїв.

Оплата праці водіїв складається із зарплати, нарахованої по годинних тарифних ставках за відпрацьований час та надбавок, доплат і премій.

Водії мають право на встановлення надбавок за класність: водіям 2-го класу — 10 відсотків, водіям 1-го класу — 25 відсотків встановленої тарифної ставки за відпрацьований час та доплату у розмірі 25 відсотків тарифної ставки за відпрацьований час за ненормований робочий день.

Виплата водіям автотранспортних засобів надбавки за класність провадиться за час, відпрацьований в якості водія .

За роботу в понаднормовий час водіям зарплата нараховується у подвійному розмірі.

Доплата за роботу в нічний час встановлюється у підвищеному розмірі  тарифної ставки.

У випадку переведення водіїв на роботу по ремонту і технічному обслуговуванню автомобілів, оплата їхньої праці здійснюється як ремонтникам, у відповідності з присвоєним кожному водію розрядом слюсаря.

Оплата за час простою не з вини водія здійснюється в розмірі 2/3 встановленої тарифної ставки.

За виконання обов'язків кондуктора водієві нараховується доплата в розмірі 5% від суми зданої виручки за продані квитки.

Присутніх також було проінформовано про деякі питання щодо атестації робочих місць за умовами праці, щодо відповідальності посадових осіб за порушення законодавства про працю та інше.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)