Процедуру звільнення та прийняття на роботу обговорили з працівниками товариства з обмеженою відповідальністю «Будсервіс»

  Фахівці Управління Держпраці у Кіровоградській області продовжують проводити превентивні заходи з питань трудового законодавства. Так,  головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Євгенія Краєвська провела інформаційний семінар для працівників ТОВ «Будсервіс». Одне із питань яке цікавило слухачів:

  Чи обов’язково наказ про звiльнення працiвника має бути пiдписаний керiвником пiдприємства? Якщо такий наказ пiдписав не керiвник, чи може це бути пiдставою для оскарження наказу в судовому порядку?  

  Фахівець надала роз’яснення, що згiдно з ч. 1 i 4 ст. 57 Господарського Кодексу України установчими документами суб'єкта господарювання є рiшення про його утворення або засновницький договiр, а у випадках, передбачених законом, - статут (положення) суб’єкта господарювання.

  Статут суб’єкта господарювання має мiстити вiдомостi про його найменування, мету i предмет дiяльностi, розмiр i порядок утворення статутного капiталу та iнших фондiв, порядок розподiлу прибуткiв i збиткiв, про органи управлiння й контролю, їхню компетенцiю, про умови реорганiзацiї та лiквiдацiї суб'єкта господарювання, а також iншi вiдомостi, пов’язанi з особливостями органiзацiйної форми суб’єкта господарювання, передбаченi законодавством. Статут може мiстити й iншi вiдомостi, що не суперечать законодавству.

  Функцiї, права та обов’язки структурних пiдроздiлiв пiдприємства визначаються положеннями про них, якi затверджуються в порядку, визначеному стаг тутом пiдприємства або iншими установчими документами (ч. 2 ст. 64 ГКУ).

  Отже, наказ про звiльнення i про прийняття на роботу має право пiдписувати та особа, за якою закрiплено таке право, в порядку, визначеному статутом пiдприємства або iншими установчими документами.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)