Під час «Круглого столу» в Світловодському міськвиконкомі говорили про безпечну експлуатацію опалювальних котелень

   За ініціативи Управління  Держпраці у Кіровоградській областіпройшло засідання «круглого столу» щодо справного стану та безпечної експлуатації опалювальних котелень  міста Світловодська в осінньо-зимовий період  2017-2018 років.

    В його роботі взяли участь перший заступник міського голови Олена Балюк, Анатолій Шумейко - головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Кіровоградській області, Андрій Зінченко - комерційний  директор СП ТОВ «Світловодськпобут», Олександр Путилін – начальник відділу охорони праці СП ТОВ «Світловодськпобут», Олександр Неборак - головний інженер Світловодського управління по експлуатації газового господарства , Роман Шумейко – директор комунального підприємства «Житлосервіс 2012», Микита Письменний – директор комунального підприємства «Житлосвіт 2012», Максим Громов -  директор ТОВ«Господарник» , Сергій Якименко – страховий експерт з охорони праці Світловодського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області.

     Олена Балюк   підкреслила, що до початку опалювального сезону залишилося зовсім мало часу, міська влада разом з колективами теплогенеруючих підприємств докладають значні зусилля щоб тепло в оселі людей прийшло вчасно. В той же час хотілося щоб  своєчасна і безперебійна  подача тепла здійснювалася без виробничих травм і аварій.

   Анатолій Шумейко,  надавінформацію  про вимоги  нормативно правових актів з  охорони праці   до  суб`єктів господарювання , які здійснюють експлуатацію  опалювальних котелень, теплових пунктів, тепловикористовувальних установок. Звернув увагу на організацію проведення технічного опосвідчення  котлів,  проведення своєчасного ремонту котлів за затвердженим графіком  планово – запобіжного ремонту, обслуговування котлів навченим та атестованим персоналом , організацію  перевірки справності схеми і приладів автоматики  безпеки котлів та порядок перевірки справності дії запобіжних клапанів, проведення налагоджувальних робіт, виконання персоналом виробничих інструкцій,  проведення протиаварійних тренувань з персоналом котелень,  ведення необхідної технічної документації. Наголосив на необхідності   посилити  контроль за станом охорони праці та трудовою дисципліною, підкресливши, що безаварійна робота насамперед обумовлена рівнем фахової підготовки працівників, які обслуговують котли і мережі та технічним станом обладнання . Запропонував керівництву СП ТОВ «Світловодськпобут» надати інформацію про технічний стан котлів кожної із 6-ти котелень та укомплектованість їх навченим та атестованим обслуговуючим персоналом.

   Андрій Зінченко – повідомив присутніх про стан підготовки СП ТОВ «Світловодськпобут» до опалювального сезону 2017-2018 року, доповів що всі котельні майже готові до запуску. Останні чотири котла на котельнях № 2 і № 3 пройшли експертне обстеження та позачерговий технічний огляд, отримали позитивний висновок  і  до кінця тижня  ці котли будуть готові  до введення  в експлуатацію. В той же час виступаючий  підкреслив, що  викликає занепокоєння готовність теплових пунктів і систем житлових будинків. І тут   якщо в будинках, які обслуговує ТОВ «Господарник» майже все гаразд,  то до більшості  будинкив, які обслуговуються  КП «Житлосервіс» та КП «Житлосвіт» спеціалістів СП ТОВ «Світловодськпобут» ще не запрошували, і на даний час акти готовності є тільки по 10% будинків.

  Олександр Неборак – повідомив що Світловодськеуправління газового господарства  повністю готово до роботи в осінньо-зимовий період, в той же час викликає занепокоєння що в багатьох будинках насамперед приватний сектор не перевірені вентиляційні канали що може призвести до дуже поганих наслідків.

  Сергій Якименко – проаналізував нещасні випадки які траплялись в місті на теплогенеруючих підприємствах, зупинився на причинах та заходах по їх запобіганню. Особливу увагу приділив питанням забезпечення працівників засобами індивідуального захисту проходження ними медичних оглядів.

  У інших виступах  також  були висвітлені проблемні питання справного стану, технічного обслуговування та ремонту теплових мереж, теплових пунктів і систем житлових будинків

   За результатами засідання, були напрацьовані подальші оперативні кроки задля усунення проблемних питань у підготовці підприємств міста до безпечного виконання робіт по забезпеченню міста теплом в осіньо-зімовий період  2017-2018 років.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)