На семінарі у товаристві з обмеженою відповідальністю «Завод-Фірма «Ось» обговорили строки виплати заробітної плати

 Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Тетяна Цигульська, провела семінар у ТОВ «Завод-Фірма «Ось» на тему: «Строки виплати заробітної плати».

  Так, як за товариством рахується заборгованість із виплати заробітної плати, під час семінару працівникам та керівництву товариства роз’яснено, що відповідно до ч.3 ст. 15 Закону України «Про оплату праці» оплата праці працівників підприємства здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються підприємством після виконання зобов'язань щодо оплати праці.

     Керівнику ТОВ «Завод-Фірма «Ось» роз’яснено, що необхідно дотримуватись вимог ст. 115 КЗпП України, згідно якої заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

  Також, під час семінару роз’яснено, що при виплаті заборгованої заробітної плати працівникам, відповідно до вимог ст. 34 Закону України «Про поалту праці» виплачується компенсація втрати частини заробітної плати у зв'язку з затримкою термінів її виплати.

    Якщо у товаристві порушуються вимоги ст. 116 КЗпП України щодо строків розрахунку при звільненні, а саме якщо при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться не в день звільнення то відповідно до вимог ст. 117 КЗпП України, працівникові виплачується його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)