На засіданні обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення зосереджено увагу на модернізації шкільних котелень

Питання експлуатації, технічного стану котелень та їх обладнання у шкільних та загальноосвітніх закладах розглянуто на засіданні обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Олександра Коваленка за участю начальника Управління Держпраці в області Сергія Подорожного та заступника відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально – культурній сфері Управління Івана Приймака.

 Під час засідання озвучено, що в області налічується 396 котелень в загальноосвітніх навчальних закладах, з яких 48 знаходяться в підвальних приміщеннях шкіл, 31 - у прибудованих до шкіл приміщеннях та 36 - безпосередньо у шкільних закладах. Це є грубим порушенням Закону України «Про охорону праці» та «Державних будівельних норм України».

Сергій Подорожний повідомив, що протягом січня-жовтня 2016 та лютого-серпня 2017 року Управлінням Держпраці проведено планові та позапланові перевірки технічного стану котелень і їх обладнання у навчальних закладах відділів освіти Гайворонської, Голованівської, Благовіщенської, Долинської, Маловисківської, Олександрівської райдержадміністрацій та м. Кропивницького.

Іван Приймак, який безпосередньо брав участь у перевірках, проінформував, що рішеннями суду заборонено експлуатацію обладнання котелень Гайворонського, Голованівського та Благовіщенського районів.

Втім, на сьогодні відділом освіти, молоді та спорту Голованівської райдержадміністрації спільно з громадами населених пунктів сіл Грузького, Розкішного, Троянки, Капітанки, Липовенького, Клинового, Новосілки проведено ремонтні роботи по модернізації котелень із заміною котлів НІІСТУ-5, які експлуатувалися без належних документів на більш енергоефективні з безумовним дотриманням вимог щодо встановлення та проведення технічного опосвідчення котлів. Наразі триває процес закупівлі  5 котлів (з встановленням відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» на загальну суму 810 тис.грн.).

З метою безпечного функціонування навчальних закладів Благовіщенського району прийнята програма щодо виведення котелень із підвальних приміщень та затверджена сесією районної ради. В Себатинівській загальноосвітній школі І-ІІІ ст. у поточному році проведено заміну котельного обладнання. В Гайворонському районі для виведення котелень з підвальних приміщень розроблена «Програма економічного і соціального розвитку району на 2016-2020 роки.

Управлінням Держпраці також проводиться моніторинг стану котельного господарства, використання якого було заборонено у минулі роки. У 2014 році постановами Кіровоградського окружного адміністративного суду було заборонено експлуатацію окремих котелень (котлів) навчальних закладів. На сьогодні сталися позитивні зміни у Кіровоградському, Бобринецькому, Новоукраїнському Новомиргородському районах.

За наслідками комплексних перевірок Маловисківського та Олександрівського районів  виявлено 451 порушення. За інформацією відділу освіти, молоді та  спорту  Маловисківської райдержадміністрації станом на кінець серпня, 90% порушень усунуто та знаходяться в стадії виконання.

Протягом серпня поточного року, під час перевірки закладів освіти Олександрівської райдержадміністрації виявлено, що у суб’єкта відсутній дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки відповідно до вимог «Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної  небезпеки» систем газопостачання, експлуатацію  опалювальних водогрійних котлів, що підлягають реєстрації в територіальних органах Держпраці». Однак, доповідач відзначив і поряд з виявленими недоліками і оперативне реагування відповідальних осіб на виправлення та усунення порушень.

Іван Приймак наголосив, що при проведені загального аналізу наявності котелень в підвальних приміщеннях закладів освіти області, проводяться роботи з виведення котельного обладнання з підвальних приміщень у Бобринецькому, Вільшанському, Гайворонському, Добровеличківському, Знам’янському, Новомиргородському, Новоукраїнському, Світловодському, Благовіщенському, Компаніївському, Олександрівському, Олександрійському, Голованівському та  Маловисківському районах відповідно до затверджених програм.

Відсутні затверджені програми у Новоархангельському, Петрівському районах та м. Знам’янці. З цього приводу Сергій Коваленко в режимі онлайн надав доручення керівництву на місцях розробити відповідні програми з метою забезпечення здорових і безпечних умов навчально-виховного процесу.

Обласна рада БЖД прийняла рішення щодо посилення державного нагляду у сфері промислової безпеки та охорони праці у закладах освіти області.

 

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)