Обговорено делегування функцій контролю органам місцевого самоврядування за додержанням трудового законодавства

15 серпня начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області Ганна Масловська провела нараду з представниками міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, головного управління Пенсійного фонду з питань делегування функцій контролю за додержанням трудового законодавства. У заході взяли участь представники Кіровоградської та Олександрійської міських рад, Новоукраїнської, Бобринецької, Ганнівської, Великоандрусівської об’єднаних територіальних громад, Великосеверинівської сільської ради тощо.

 Ганна Масловська ознайомила присутніх з рекомендаціями Держпраці щодо реалізації делегованих повноважень у сфері державного контролю за додержанням законодавства про працю.В цьому контексті начальник відділу обговорила з учасниками наради можливість створення на територіях структурного підрозділу, на який покладатиметься обов’язок здійснення контролю за додержанням законодавства про працю або введення посади з повноваженнями інспектора праці чи покладання його обов’язків на іншого спеціаліста. Учасникам наради також було роз’яснено процедуру видачі посвідчень інспекторам праці.

Головуюча на нараді підкреслила, що органам місцевого самоврядування та територіальним громадам делеговано повноваження в частині контролю за додержанням мінімальних гарантій в оплаті праці, легалізації трудових відносин та вчасної виплати зарплати.

Ганна Масловська поділилась із присутніми враженнями від проведення інформаційно – роз’яснювальної роботи щодо переваг легального працевлаштування, зазначивши, що роботодавці почали частіше консультуватися з цього питання, перечитавши інформаційні буклети, виготовлені Управлінням Держпраці. Але, аналізуючи дані Пенсійного фонду, можна дійти висновку, що працюючих нелегально залишається ще значна кількість. Майбутнім інспекторам праці є над чим попрацювати, а результатом їх роботи будуть надходження до місцевих бюджетів за рахунок податків легально працевлаштованих.

Вирішено провести аналогічну нараду із новопризначеними інспекторами праці.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)