Всеукраїнський науково-методичний семінар «Імплементація в законодавство України про вибухові матеріали європейського законодавства»

03 серпня 2017 року в м. Києві проведено Всеукраїнський науково-методичний семінар «Імплементація в законодавство України про вибухові матеріали Європейського законодавства».До участі в роботі семінару були запрошені представники підприємств гірничодобувної промисловості, діяльність яких пов’язана з поводженням із вибуховими матеріалами промислового призначення.

 Організатори семінару: Державна служба України з питань праці, ДУ «Національний науково-дослідний інститут промислової безпеки та охорони праці», ДП «Київський експертно-технічний центр Держпраці».

Актуальність семінару обумовлена необхідністю удосконалення законодавства України, що передбачено Угодою про Асоціацію України з ЄС і відповідно прискорить інтеграційні процеси, спрямовані на забезпечення конкурентоспроможності українського виробника на європейському й світовому ринку.

Відкрив семінар Ярослав Сторож, директор ДУ «ННДІПБОП». Вступне слово було надано Роману Семчуку, директору ДП «КЕТЦ». З доповідями виступили Дмитро Соболевський, головний спеціаліст відділу нагляду у гірничо-видобувній промисловості за вибуховими роботами та утилізацією боєприпасів Держпраці, Володимир Штанько, керівник органу оцінки відповідності ДП «КЕТЦ», Ірина Логінова, завідувач наукової лабораторії виробничої безпеки ДУ «ННДІПБОП».

На семінарі було обговорено найважливіші на сьогодні питання щодо технічного регулювання. Зокрема, закон про ліцензування видів господарської діяльності, а також відповідні постанови КМУ, зміни до Закону України «Про поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення»; забезпечення діяльності інституцій у сфері технічного регулювання відповідно до існуючої європейської практики; розроблення проекту Технічного регламенту вибухових матеріалів промислового призначення; дотримання виробниками вибухових матеріалів Технічного регламенту і національних стандартів, гармонізованих з європейськими, які є доказом відповідності вибухових матеріалів вимогам Технічного регламенту; застосування процедур оцінки відповідності відповідно до європейської практики.

Учасників семінару ознайомлено з особливостями застосування технічних регламентів, вимогами до вибухових матеріалів, проведенням оцінки відповідності таким вимогам, декларуванням вибухових матеріалів та забезпеченням нагляду за ними.

З огляду на великий обсяг інформації та необхідність обговорення проектів нормативно-правових актів було запропоновано проводити такі семінари один раз на півроку.

За матеріалами dsp.gov.ua

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)