Колектив Філії «Лелеківська ДЕД» ДП «Кіровоградський облавтодор» проконсультовано з питань преміювання працівників

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Лілія Гуща провела семінар для працівників Філія «Лелеківська ДЕД» ДП «Кіровоградськийоблавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» з питань преміювання працівників.

 Зокрема, інспектор роз’яснила, що за статтею 15 Закону України «Про оплату праці» форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються підприємствами самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Отже, законодавством надано право підприємствам самостійно визначати умови та розміри преміювання.

Враховуючи викладене, однією із складових частин чинної на підприємстві системи оплати праці має бути положення про преміювання.

У цьому положенні визначається коло працівників, на яких поширюється чинність преміальної системи, показники й умови преміювання щодо кожної категорії працівників. Показники преміювання визначають не лише право на одержання премії, а й її розмір.

Положенням про преміювання мають визначатися виробничі та інші упущення, за які працівники позбавляються премії повністю чи частково. Одним із таких показників може бути порушення працівником трудової дисципліни.

Згідно зі ст.147 КЗпП за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано такий вид стягнення, як догана.

Положенням про преміювання може бути передбачено таку норму: якщо працівникові винесено догану за порушення трудової дисципліни, то розмір премії зменшується або працівник позбавляється права на одержання премії повністю.

Якщо положенням про преміювання зазначеного не передбачено, то виробничі премії впродовж дисциплінарного стягнення мають виплачуватися, оскільки не є заходами заохочення, а є додатковою заробітною платою.

Частина 3 ст.151 КЗпП забороняє впродовж строку дії дисциплінарного стягнення застосовувати до працівника будь-яке заохочення. До премії, які є заходами заохочення, можна віднести премії, що виплачуються у зв’язку з пам’ятними, ювілейними датами тощо.  

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)