Проведено нараду з питань експлуатації вантажопідіймальних кранів та об’єктів котлонагляду

Головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Кіровоградській області Анатолій Дзіговський спільно з головним страховим експертом з охорони праці відділення ВД ФССНВ України у Гайворонському районі Олександром Загороднім провели  нараду з колективом Заваллівської філії ТОВ «Заваллівський графіт» з питань виробничого травматизму і шляхів його попередження, безпеки праці при експлуатації вантажопідіймальних кранів та об’єктів котлонагляду, зокрема на киснево-наповнювальній станції, доопрацювання системи управління охороною праці на підприємстві, а також з питань соціального захисту працівників у разі настання нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

 Анатолій Дзіговський проінформував про рівень виробничого травматизму та основні обставини i причини нещасних випадків, які сталися в Україні та області під час експлуатації вантажопідіймальних кранів та об’єктів котлонагляду. Працівники  заслухали основні вимоги нормативно-правових актів з питань охорони праці щодо організації безпечної експлуатації і ремонту вантажопідіймальних кранів та об’єктів котлонагляду.

Обговорені особливості установлення та безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів та об’єктів котлонагляду на виробничих дільницях  згідно з проектами виконання робіт і технологічних регламентів. Особливу увагу звернуто на організацію проведення робіт стріловими самохідними кранами поблизу повітряних ліній електропередач, відкритих розподільних устаткувань на відстані менше 40 м, що може бути під напругою, видачі наряд-допуску та інструктажу працівників, а також поблизу укосів, котлованів або канав.

Наголошено на необхідності проведення періодичних технічних оглядів вантажопідіймальних кранів та об’єктів котлонагляду, в яких закінчився граничний термін експлуатації.

Надано відповідну методичну допомогу посадовим особам щодо доопрацювання системи управління охороною праці на підприємстві, вказано на необхідність дотримання термінів перегляду інструкцій з охорони праці та ведення відповідної документації.

Головний інженер філії ТОВ «Заваллівський графіт» Віталій Лященко  розповів про особливості системи управління охороною праці під час експлуатації та технічного обслуговування обладнання та механізмів підвищеної небезпеки цехів та дільниць підприємства.

Олександр Загородній ознайомив присутніх із Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а також зі станом виробничого травматизму та охорони праці на суміжних підприємствах гірничо-збагачувальної галузі. Виступаючий зазначив, що стан виробничого травматизму та охорони праці на підприємствах – невід’ємна частина показника соціально-економічного та технічного розвитку держави, її трудового потенціалу.

Наголошено, основний принцип боротьби з виробничим травматизмом – створення належних умов праці, ліквідація факторів (чи зменшення періоду їх дії на працівників), які шкідливо або небезпечно впливають на стан здоров’я працівників, в тому числі, за рахунок розроблення якісних та ефективних заходів по усуненню причин виробничого травматизму та професійної захворюваності, за результатами проведення розслідування випадків травмування на виробництві та професійних захворювань.

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)