Превентивний захід з питань охорони праці із хліборобами ПОСП «Вікторія» у Гайворонському районі

Головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Кіровоградській області Анатолій Дзіговський спільно з головним страховим експертом з охорони праці відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Гайворонському районі Олександром Загороднім провели нараду з працівниками ПОСП «Вікторія» з питань попередження виробничого травматизму, безпеки праці під час підготовки до проведення зернозбиральних робіт та соціального страхування працівників від нещасних випадків на виробництві.

 Анатолій Дзіговський  довів до працівників господарства основні пріоритети діяльності Держпраці, акцентував  увагу  на ризиках та небезпечних факторах під час сільськогосподарських робіт. Порушено питання безпеки під час ремонту та обслуговування зернозбиральної техніки та вантажопідіймальних машин, дотримання вимог нормативних та законодавчих актів, вимог безпеки при експлуатації сільськогосподарської техніки.

Особливу увагу присутніх було зосереджено   на своєчасності проведення всіх організаційних заходів по забезпеченню належних умов праці (навчання, інструктажі, медогляд) та забезпечення контролю за дотриманням вимог безпеки відповідальними посадовими особами;  дотримання вимог під час  сільськогосподарських робіт; наявності дозволів на виконання робіт та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки;  забезпеченість спецодягом, засобами індивідуального захисту; організації виробничого процесу в польових умовах (місця харчування, відпочинку, ремонту техніки) тощо.

Директор підприємства Валерій Бендяк проінформував присутніх про досвід  функціонування системи управління охороною праці на підприємстві  при проведені  сільськогосподарських робіт.

Фахівці звернули увагу на те, що зернозбиральні комбайни та інша техніка повинна бути в належному технічному стані та забезпечена первинними засобами пожежогасіння згідно з нормами.  

Олександр Загородній ознайомив присутніх із Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та станом виробничого травматизму й охорони праці на сільгосппідприємствах регіону. Наголосив, що найчастіше причинами нещасних випадків є порушення працівниками правил та інструкцій з охорони праці, незадовільна організація виробничих процесів, допуск до роботи ненавчених людей та виконання робіт в стані алкогольного сп’яніння.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)