Під час наради в Херсоні представник Кіровоградщини окреслила особливості нагляду в агропромисловому комплексі

    Щоденно у світі від травм і хвороб, отриманих на роботі, помирає тисячі людей. В Україні у 2016 році на 100 тис. працюючих травмувалось 39 працівників, у Франції та Австрії – 4, у Німеччині – 2. Співвідношення статистичних даних щодо травмованих у розрізі галузей свідчить, що агропромисловий комплекс знаходиться в зоні ризику. На цьому зробив акцент заступник директора департаменту, начальник відділу нагляду в АПК т а СКС департаменту нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Держпраці Микола Радіонов під головуванням якого пройшла семінар-нарада в Херсоні, де розглядалося питання підвищення ефективності здійснення заходів державного нагляду на підприємствах агропромислового комплексу та соціально-культурної сфери за участю представників Служби, Міжнародної організації праці, Мінагрополітики, територіальних управлінь Держпраці. 

  Так, у 2016 році у вугільній промисловості констатовано 1 загиблого на 43 травмованих, металургійній - 1 до 21, СКС - 1 до 17,  а в АПК 1 - до 6 і окремо виведено лісову галузь, як більш травмонебезпечну (у минулому році це 1 загиблий на 4 травмованих). Найбільш травмонебезпечний період це липень 12%, серпень13%, вересень 14% – жнивна кампанія.

У харчовій та переробній промисловості найбільший рівень смертельного травматизму в Україні у борошно-мельній промисловості – 38%, молочній, м’ясній та переробній промисловостях - по 13%.

У соціально – культурній сфері динаміка розподілу припадає на листопад, січень, лютий – 13 та 14%. Найбільше смертельно травмованих в торгівлі – 47%, освіті – 16%, охороні здоров’я – 10%. За видами подій це дорожньо-транспортні пригоди – 31%, падіння потерпілих – 19%, наїзд транспортного засобу на потерпілого – 14%.

Начальник відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Кіровоградській області Ірина Чирва-Репетир виступила із доповіддю про особливості нагляду в агропромисловому комплексі із зазначенням проблем під час наглядової діяльності (скупченість на одній території машин, механізмів та робіт або навпаки розосередження об’єктів на певній відстані, сезонність робіт, документальне невизначення матеріальної бази суб’єкта через неналежне оформлення паювання майна, особливості законодавства про ФГ та ОСГ - відсутність найманої праці не надає право перевірок, відсутність у керівників мікро- та малого бізнесу відповідних знань та понять законодавства про охорону праці, відсутність важелів впливу органів виконавчої влади на приватний сектор).

За підсумками семінар – наради відзначено позитивний обмін досвіду з регіонів та прийняття першочергових завдань щодо активізації превентивної роботи на підприємствах аграрного сектору та соціально-культурної сфери, розвитку соціального діалогу по галузях.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)