День поля на Кіровоградщині

На базі Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції ІСГСЗ НААН Україна відбулися науково-практичний семінар-нарада та День поля, присвячені особливостям збирання та підготовці до зберігання ранніх зернових культур в умовах 2017 року».

 У заходах взяли участь керівники та спеціалісти департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, управлінь (відділів) АПК райдержадміністрацій, керівники агроформувань різних форм власності, науковці дослідної станції.

Начальник відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально – культурній сфері Управління Держпраці в області Ірина Чирва-Репетир висвітлила питання про дотримання вимог безпеки та охорони праці під час зернозбиральних робіт, зберігання та переробки зернових та зернобобових культур.

Ірина Чирва-Репетир наголосила, що масштаб ресурсів сільськогосподарської галузі та матеріальної бази аграрного сектору економіки області свідчить про важливість дотримання безпечних умов праці понад 26 тис. найманих працівників, особливо напередодні жнивної кампанії.

Фахівець також зазначила, що виробничий травматизм протягом останніх 5 років в агропромисловому комплексі області зменшився майже вдвічі: з 25 випадків у 2012 році до 12 за 2016 рік.

 

 

Проте, показники смертельних нещасних випадків – від 2 до 5 через рік, спонукають до активізації роз’яснювальної роботи на системному рівні та посилення  контролю за станом охорони праці галузі.

Начальник відділу зупинилась на смертельному нещасному випадку, що стався у березні поточного року з трактористом фермерського господарства Кіровоградського району під час виконання весняно-польових робіт. Причина трагічного випадку - організаційна, невиконання потерпілим вимог інструкцій з охорони праці та недостатній контроль голови господарства за додержанням працівником правил охорони праці.

Враховуючи значну кількість небезпечних виробничих чинників галузі сільського господарства під час жнив, Ірина Чирва-Репетир у своїй доповіді зробила акцент, на чому слід в першу чергу зосередити увагу сільгоспвиробникам:

наявність технологічних карт по видам робіт;

проведення усіх видів інструктажів з урахуванням сезонності робіт та найманим працівникам інших підприємств;

проходження медогляду;

дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку - недопущення до роботи працівників у стані алкогольного, наркотичного сп'яніння, хворобливому або стомленому стані;

відповідність робіт фаховому рівню працівників;

справність сільськогосподарської техніки, обладнання та устаткування; 

організація в польових умовах пунктів харчування та відпочинку працівників, можливість надання за необхідністю медичної допомоги.

забезпечення спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту;

легальна праця, дотримання соціальних гарантій та виплат працівникам,  які працюють у надурочний час, на небезпечних роботах та у шкідливих умовах,.

Під час виступу акцентовано увагу, що наглядова функція Управління здійснюється та направлена головними державними інспекторами в першу чергу на профілактику виробничого травматизму, допомогу роботодавцю у створенні безпечних умов  праці та дотримання соціальних гарантій, що знижує ризик конфліктних ситуацій в колективах.

Наголошено, що згідно із ст.13 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов'язаний створити на кожному робочому місці умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці та несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог. 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)