Про виплату матеріальної допомоги на оздоровлення для медичних і фармацевтичних працівників

Роз’яснення надає головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області Інна Кривенко.

 Виплата матеріальної допомоги на оздоровлення для медичних і фармацевтичних працівників передбачена Постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 р. № 524 "Питання оплати праці працівників установ, закладів і організацій окремих галузей бюджетної сфери" (далі— Постанова № 524).

Відповідно до Постанови № 524 виплата допомоги на оздоровлення передбачена медичним і фармацевтичним працівникам державних і комунальних установ охорони здоров'я. Допомога на оздоровлення виплачується у розмірі посадового окладу, затвердженого у штатному розкладі установи з урахуванням всіх підвищень (посадовий оклад, визначений у графі 12 тарифікаційного списку, без урахування інших доплат і надбавок).

Надання щорічної оплачуваної відпустки є основною умовою для нарахування і виплати матеріальної допомоги на оздоровлення. Допомога на оздоровлення виплачується згідно з наказом керівника лікувально-профілактичної установи на основі заяви працівника, яку той подає для оформлення щорічної відпустки з виплатою допомоги на оздоровлення.

Відповідно до статті 12 Закону України "Про відпустки" щорічну відпустку за проханням працівника може бути поділено на частини за умови, що основна безперервна її частина буде становити не менше 14 календарних днів. У випадку поділу щорічної відпустки на частини допомога на оздоровлення надається лише один раз. При цьому допомога може бути надана у будь якій частині відпустки.

Кодекс законів про працю України і стаття 11 Закону України "Про відпустки" забороняють ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль. Якщо все ж працівник не був у відпустці і має намір скористатися своїм правом на відпустку у поточному році за попередній рік, то виплата допомоги на оздоровлення за відпрацьований період здійснюється за рахунок економії фонду оплати праці. При цьому, оскільки при плануванні фонду оплати праці на поточний рік матеріальна допомога враховується, то при наданні відпустки за поточний робочий рік матеріальна допомога виплачується у рамках фонду оплати праці.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)