Відбулося засідання Громадської ради

7 червня поточного року відбулося засідання Громадської ради при Управлінні Держпраці у Кіровоградській області, на якому обговорили питання про регулювання поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, виконання місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування статей 34, 35 ЗУ «Про охорону праці» щодо реалізації повноважень з охорони праці та наявності відповідних структурних підрозділів та внесли пропозиції до порядку денного наступного засідання.

 З першого питання доповів головний державний інспектор сектору гірничого нагляду Олександр Погорілий. Так, на території області експлуатуються родовища більш ніж двох десятків різноманітних видів корисних копалин, а також відкриті рудопроявлення ще багатьох інших видів мінеральної сировини. Деякі з них видобувають за допомогою вибухових робіт, які регулює Закон України«Про поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення».

Поводження з вибуховими матеріалами – це діяльність, пов'язана з розробленням, виробництвом, випробуванням, придбанням, перевезенням, зберіганням, обліком, реалізацією, знищенням вибухових матеріалів, розробленням і виготовленням обладнання, засобів механізації, пристроїв та апаратури для вибухових робіт, ввезенням, вивезенням і транзитом через територію України вибухових матеріалів, обладнання і технологій для їх виготовлення, проведенням вибухових робіт.

Державне регулювання у сфері поводження з вибуховими матеріалами здійснюють Кабінет Міністрів України, Міністерство внутрішніх справ України, Національна поліція, центральні органи виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у сферах промислової безпеки, охорони праці, державного гірничого нагляду, державну промислову політику, інші центральні органи виконавчої влади в межах їх повноважень, визначених законом.

Розроблені, ввезені в Україну та конверсійні вибухові матеріали, обладнання для їх виготовлення, засоби механізації, пристрої та апаратура для вибухових робіт підлягають обов'язковим випробуванням. Порядок проведення випробувань визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах промислової безпеки, охорони праці, державного гірничого нагляду.

Вибухові роботи проводяться виключно суб'єктами господарювання - юридичними особами на підставі дозволу, який видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах промислової безпеки, охорони праці, державного гірничого нагляду, відповідно до законодавства.

Деякий резонанс серед присутніх викликала співдоповідь з першого питання головного інженера Інгульської шахти ДП «Схід ГЗК» Валерія Євдокимова. Присутні нарікали на вибухові роботи, які періодично здійснює шахта. Головний інженер наголосив, що всі вибухові операції на підприємстві проводяться згідно з чинним законодавством (щоправда, нині на шахті видобуток руди зупинено, ведуться ремонтні роботи).

З метою регулювання відносин у процесі поводження з вибуховими матеріалами, забезпечення національної безпеки, громадського порядку та охорони довкілля першим пунктом рішення Громадської ради прийнято забезпечити виконання вимог Закону України«Про поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення».

Начальник відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Управління Ольга Середа з другого питання повідомила, що статтями 34 та 35 Закону України «Про охорону праці» передбачені повноваження місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування в галузі охорони праці, згідно з якими вони забезпечують в межах відповідних територій виконання законів та реалізацію державної політики в галузі охорони праці. Для виконання цих функцій в їх складі створюються структурні підрозділи з охорони праці, що діють згідно з типовим положенням, яке затверджується Кабінетом Міністрів України.

Повноваження в галузі охорони праці з лютого 2013 року було  покладено  на департамент інфраструктури та промисловості обласної державної адміністрації, у складі якого створено сектор з питань охорони праці, до якого входило 2 особи.

Сектором було розроблено обласні заходи з питань поліпшення безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014 – 2018 роки, затверджені розпорядження голови облдержадміністрації.

У квітні 2016 року сектор ліквідовано у зв’язку із створенням нової структурної одиниці облдержадміністрації (управління з питань надзвичайних ситуацій). Відповідальна особа за охорону праці входить до відділу захисту населення та територій зазначеного управління.

В райдержадміністраціях та міськвиконкомах призначено відповідальних осіб за охорону праці на піднаглядних територіях. Обов’язки з охорони праці покладено на різні підрозділи. Щоквартально проводяться засідання обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення.

Питання охорони праці та промислової безпеки розглядаються на засіданнях міськрайонних рад з питань БЖДН.

При кожній райдержадміністрації та міськвиконкомі створено інформаційно консультативні пункти, в роботі яких беруть участь посадові особи Управління. 

Громадська рада підтримала пропозицію Ольги Середи направити лист сільським головам об’єднаних територіальних громад з рекомендацією  визначити відповідальних осіб за стан охорони праці на піднаглядних територіях, проходження ними навчання та перевірки знань відповідно до вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевіірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 року № 15 та надання відповідної іформації Управлінню Держпраці в області.

Заступник голови Громадської ради Олександр Саінсус запропонував включити в план роботи питання про працевлаштування на умовах цивільно-правових угод, трудових договорів та розглянути його на черговому засіданні.

Також за пропозицією заступника начальника Управління Держпраці Оксани Харченко вирішено розглянути питання щодо нового порядку проведення перевірок з питань праці.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)