Державний інспектор роз’яснила порядок обчислення середньої заробітної плати

Під час семінару у приватному підприємстві «Нафтова компанія Світловодськ» головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області  Людмила Філоненко розкрила питання щодо порядку обчислення середньої заробітної плати.

 Так, розрахунок середньої заробітної плати застосовують під час нарахування зарплати за період відпусток (основної, додаткової, по догляду за дітьми, у зв’язку з пологами тощо), лікарняних, виконання працівниками державних та військових обов’язків, розрахунку заробітку, який зберігається за відрядженим та інше.

 При обчисленні середнього заробітку слід керуватися Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів №100 від 08 лютого 1995 року та Порядком обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України №1266 від 26 вересня 2001 року.

 При  цьому основними чинниками, що впливають на показник середньої заробітної плати є розрахунковий період та виплати, які включаються до розрахунку.

На прохання присутніх, інспектор навела приклади обчислення середньої заробітної плати (доходу) за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)