Про доплату до мінімальної заробітної плати мобілізованим працівникам

За мобілізованими працівниками і призваними на строкову службу на підприємстві зберігається середня заробітна плата, сума якої станом на 01 січня 2017 року менша за розмір мінімальної заробітної плати в Україні. Чи потрібно в такому разі, починаючи з 1 січня 2017 року, доплачувати до розміру мінімальної зарплати (3200)?

 Роз’яснення Мінсоцполітики України, газета «Праця і зарплата» від 26  квітня 2017 року №16(1028).

Згідно з ч.3 ст. 119 КЗпП України за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову

Законом України «Про державний бюджет України на 2017 рік» мінімальну заробітну плату з 01.01.2017 установлено у розмірі 3200.

Заробітна плата в розмірі, не нижчому від мінімальної заробітної плати, має нараховуватись, якщо працівник виконав місячну норму праці. Якщо норма праці не виконана, то заробітна плата, в тому числі мінімальна заробітна плата, нараховується пропорційно до виконаної норми праці.

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації зберігаються середня заробітна плата, розрахована з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. №100 (далі – Порядок).

Закон не передбачає норми щодо проведення доплати до розміру мінімальної заробітної плати (3200 грн.), якщо нарахована середня заробітна плата нижча від розміру мінімальної заробітної плати.

Водночас слід урахувати положення п.10 Порядку, яким передбачено, що в разі підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, впродовж якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються для обчислення середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їхнього підвищення.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)