Попередження травматизму на підприємствах лісового господарства є одним із першочергових завдань

Стан охорони праці на державних підприємствах лісового господарства Кіровоградської області розглянули на засіданні квітневої колегії Управління Держпраці. Начальник Управління Сергій Подорожний з цього приводу зазначив, що засідання проходить в дещо оновленому від звичного режимі, адже для детального розгляду питання на колегію запросили представників підприємств галузі.

 Начальник відділу в агропромисловому комплексі та соціально – культурній сфері Управління Держпраці Ірина Чирва – Репетир проінформувала, що лісові ресурси Кіровоградщини представлені 186,8 тис. га земель, з яких безпосередньо вкрито лісовою рослинністю 164,4 тис. га, або 7,6 % області (у середньому в Україні – 15,6 %).

Розвиток та охорону лісового господарства області забезпечують 8   державних підприємств Голованівського, Долинського, Компаніївського, Олександрівського, Оникіївського, Онуфріївського, Світловодського, Чорноліського  лісових господарств та Дослідно-селекційний дендрологічний лісовоий центр «Веселі Боковеньки».

У лісогосподарських підприємствах Кіровоградської області працює 831 чоловік.

Це досить потужний природний та людський ресурс галузі, тому попередження виробничого травматизму та нещасних випадків на підприємствах лісового господарства є одним із першочергових завдань по безпечному веденню господарської діяльності, яке постійно на контролі Управління. Постійно здійснюється аналіз нещасних випадків галузі, превентивна робота та наглядова діяльність дотримання вимог чинного законодавства.

Статистика свідчить, що у минулому році найнебезпечнішою професією лісової галузі є лісоруб: 65% (11 осіб) допустили порушення законодавства, що призвели до нещасних випадків із смертельними наслідками.

Протягом останніх п’яти років у галузі лісового господарства лише один нещасний випадок стався на початку 2016 року з водієм ДП «Олександрівське лісове господарство». Потерпілий отримав травму грудної клітини та лівої руки під час закріплення вантажу через причеп автомобіля - обрушення колоди довжиною біля 3-х метрів з причепа.

Смертельні випадки у галузі лісового господарства у 2016 році та І кварталі 2017 року відсутні.

Втім, наглядова діяльність та превентивна робота не послаблюється. Протягом 2016 року головними державними інспекторами Управління проведено чотири планових перевірки Голованівського, Чорноліського, Оникіївського та Світловодського лісгоспів та одну позапланову перевірку виконання раніше виданого припису.

Виявлено 262 порушення законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці та промислової безпеки. Майже всі порушення усунуто. За результатами притягнуто до адміністративної відповідальності 5 посадових осіб.

У 2017 році заплановано перевірити ще чотири підприємства лісового господарства. Так, вже перевірено ДП «Компаніївське лісове господарство» і виявлено 80 порушень законодавства.

В основному порушення стосувалися документального оформлення охорони праці, мали місце порушення в електрогосподарстві, під час зберігання і обслуговування сільськогосподарської техніки, гігієни праці тощо. Директор державного підприємства «Компаніївський лісгосп» Олександр Слюсаренко проінформував, що розроблені заходи щодо усунення виявлених під час перевірки недоліків та визначені відповідальні за напрямками роботи.

Заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кваша у своєму виступі повідомив, що питання охорони праці галузі буде розглянуто найближчим часом на розширеній колегії відомства та проінформував про заходи по недопущенню травматизму у державних підприємствах галузі.

За наслідками колегії Управління Держпраці прийняті відповідні рішення по дотриманню безпечних умов праці в лісовому господарстві. 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)