Понад 40 відсотків нещасних випадків під час проведення сільгоспробіт трапляються безпосередньо на полях та дорогах

З ціллю уникнення ймовірних травмувань працівників сільського господарства під час весняно-польових робіт та експлуатації машин, механізмів і устаткування підвищеної небезпеки, фахівці Управління Держпраці у Кіровоградській області провели семінар-нараду із працівниками СТОВ «Росія».

 Головний державний інспектор відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально – культурній сфері  Віктор Куліш наголосив на тому, що понад 40 відсотків нещасних випадків під час проведення польових робіт трапляються безпосередньо на полях та дорогах. Основними причинами трагедій є порушення трудової й виробничої дисципліни та вимог безпеки праці під час експлуатації транспортних засобів та обладнання. 

Учасники семінару обговорили обов’язковість належності пестицидів й агрохімікатів, що використовуються сільськогосподарськими підприємствами області до переліку тих, що дозволені до використання в Україні. Слід зазначити, що при застосуванні гербіцидів та пестицидів у полі необхідно пересвідчитись у відсутності людей в зоні роботи агрегату та на прилеглих полях, а в разі виконання на цих полях агротехнічних робіт в подальшому, - витримати карантинні строки, які встановлені для кожного виду пестицидів. Також було наголошено на можливості допуску працівників до всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, лише за нарядом-допуском та за наявності посвідчення про спеціальну підготовку.

Заступник начальника відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Олександр Чернявський акцентував увагу на необхідності проведення періодичних технічних оглядів вантажопідіймальних механізмів уповноваженою спеціалізованою організацією та дотриманні термінів проведення технічного огляду кранів і ведення відповідної документації на дані машини та механізми (вахтових журналів, журналів технічних обслуговувань та ремонтів, обліку та огляду знімних вантажозахоплювальних  пристроїв), а також контролі за допуском персоналу до обслуговування даних об`єктів.

Головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Максим Кирилюк наголосив на дотриманні вимог НПАОП 0.00-1.22-08 «Правил будови і безпечної експлуатації навантажувачів» під час виконання навантажувально-розвантажувальних робіт та на дотриманні вимог НПАОП 0.00-1.62-12 «Правила охорони праці на автомобільному транспорті» під час експлуатації автомобільного транспорту при проведенні весняно-польових робіт.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)