Під час спільного засідання Президії Федерації профспілок та колегії Управління Держпраці окреслили напрямки подальшої спільної роботи

29 березня відбулося спільне засідання Президії Федерації профспілок у Кіровоградській області та Колегії Управління Держпраці в області, на якому обговорили питання про хід виконання Угоди про співпрацю між ФПО та Управлінням.

 

Перший заступник начальника Управління Роман Зябліков та заступник начальника Управління Оксана Харченко доповіли про спільну з профспілками роботу, виконану протягом 2016 року по напрямках охорони праці та додержання трудового законодавства – проведення планових та позапланових перевірок, превентивних заходів , розслідувань нещасних випадків на виробництві тощо.

Голова ФПО Максим Баланенко відзначив важливість спільної діяльності у виробленні спільної тактики дій з вирішення питань під час реалізації законодавчих змін у сфері оплати праці.

Під час засідання вирішено особливу увагу приділяти:

-   забезпеченню норми законодавства щодо розміру мінімальної заробітної плати (3200грн.);

-   збільшенню фонду оплати праці у 2017 році

-   укладенню нових колективних договорів з урахуванням змін в оплаті праці, недопущення зрівнялівки в розмірах зарплати;

-   недопущенню безпідставних звільнень, переведення на неповний робочий час;

-   спрямуванню коштів на охорону праці в обсязі не менше законодавчо  встановленого мінімального рівня витрат;

- правильності застосування роботодавцями списків на пільгове пенсійне забезпечення;

- своєчасності та об'єктивності розслідування нещасних випадків на виробництві

- факторам виробничого середовища та виробничих операцій, наявність та виконання яких можуть шкодити здоров'ю працівників;

- дотриманню вимог санітарних норм та правил;

- проведенню обов'язкових медичних оглядів працівників.

 Рекомендувати: членським організаціям ФПО активізувати здійснення громадського контролю за виконанням роботодавцями  законодавства про працю та охорону працю, в разі необхідності інформувати про факти порушень Управління Держпраці у Кіровоградській області. Домагатися включення до колективних договорів зобов’язань роботодавців щодо:

-   обов’язкового погодження з профспілкою зміни існуючої на підприємстві системи оплати праці (перехід з тарифної на інші системи оплати праці);

-   оздоровлення працівників, які працюють в шкідливих та важких умовах праці;

-   організації своєчасного і кваліфікованого надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків на виробництві;

-   організувати  для представників  профспілок з питань охорони праці на підприємствах, в установах, організаціях  навчання з питань охорони праці іззалученням представників Управління Держпраці у Кіровоградській області.

3. Управлінню Держпраці у Кіровоградській області - забезпечити проведення спільних заходів з нагоди Дня охорони праці в області, створення та функціонування колегіальних консультативно-дорадчих органів при Управлінні – Рад фахівців служб охорони праці підприємств машинобудівної галузі із залученням представників профспілкових організацій.

Вирішено також спільно інформувати органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, об’єднання роботодавців про систематичні порушення законодавства про працю та внесення пропозицій щодо притягнення  до відповідальності осіб, які порушують законодавство про працю.

Начальник Управління Держпраці Сергій Подорожний закликав присутніх взяти участь у заходах з нагоди Дня охорони праці під гаслом «Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці».

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)