Позапланова перевірка ПАТ «Гайворонський спеціалізований кар'єр»

Завідувач сектору гірничого нагляду Управління Держпраці у Кіровоградській області Юрій Деменський та головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв‘язкуУправління Держпраці у Кіровоградській області Анатолій Дзіговський провели позапланову перевірку ПАТ «Гайворонський спеціалізований кар'єр» щодо дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки при веденні гірничих робіт та переробці корисних копалин. Підприємство розробляє Гайворонське родовище міматитів (м.Гайворон).

  Основною метою здійснення позапланової перевірки було надання практичної допомоги інженерно - технічним працівникам щодо забезпечення ефективного функціонування системи управління охороною праці.

Перевірка показала, що на підприємстві обстеження робочих місць проводиться неякісно, на низькому рівні здійснюється контроль за станом охорони праці на робочих місцях та дотриманням вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Під час перевірки виявлено значну кількість порушень при експлуатації обладнання, машин та механізмів. Встановлено, що при експлуатації автомобіля БілАЗ 7547 №1280 не працювали сигналізатори повороту та стоп-сигнали, транспортний засіб не був укомплектований засобами пожежогасіння та медичною аптечкою. Допущено заїзд на територію підприємства стороннього автомобіля КАМАЗ, водію якого не проведено обов’язковий інструктаж щодо встановлених схем маршрутів руху, швидкості та порядку навантажувальних робіт. Ділянка пробурених свердловин не огороджена попереджувальними знаками, не всі свердловини блоку, діаметр устя яких перевищує 250 мм, після закінчення буріння перекрито.

У дробарно-сортувальному цеху на конвеєрі №3 пошкоджено тросик аварійної зупинки. Висота огородження робочого майданчика для обслуговування одного з конвеєрів не відповідає встановленим вимогам. На зварювальному посту відсутні засоби пожежогасіння.

Результати перевірки оформлено відповідними актами та видано приписи на усунення виявлених порушень. Проведено спільну нараду, на якій були висвітлені проблемні питання з охорони праці на підприємстві та шляхи їх вирішення.

Посадових осіб, які допустили грубі порушення вимог чинного законодавства з питань охорони праці, притягнуто до адміністративної відповідальності.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)