У Знам'янському районі робоча група з питань легалізації найманої праці здійснила перевірки

  Головні державні інспектори відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Євгенія Краєвська та Оксана Колпак взяли участь в складі робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення Знам'янської районної державної адміністрації.

   Обстеження були проведені у 11 суб'єктів підприємницької діяльності в населених пунктах с.Мошорине, с.Володомирівка та с.Петрове, які здійснюють роздрібну торгівлю в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. Серед обстежених СПД: ФОП Калюка О.Л., ФОП Слюсаренко К.В., Альшанова А.В., ФОП Русакова О.П. та ФОП Лесніков О.С. використовують найману працю 11 працівників, а ФОП Оганесян С.А., ФОП Рава В.В., ФОП Марущак В.М., ФОП Буртова Л.Я. та ФОП Чередниченко О.В. працюють самостійно. 

    Порушень щодо зайнятості населення не встановлено.

   З метою захисту прав найманих працівників, в населених пунктах проводилась інформаційно – роз’яснювальна робота з підприємцями та громадою сіл.

   Акцентовано увагу жителів громади про обов’язковість оформлення трудових відносин та про строки виплати заробітної плати. Доведено до відома працівників їх право на вчасне отримання заробітної плати. Проінформовано роботодавців про розміри штрафів за невиконання вимог законодавства про працю та про кримінальну відповідальність за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору та наявність заборгованості із виплати заробітної плати.

   Наголошено, що за порушення чинного законодавства наступає відповідальність як адміністративна так і кримінальна.

   Враховуючи, що це пріоритетний напрямок контролю, рекомендовано з усіх питань про порушення трудового законодавства звертатись до Управління Держпраці у області.

    На всі поставлені питання фахівцями Управління були наданні вичерпні відповіді.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)