Закінчилась планова перевірка Обознівського психоневрологічного інтернату

   Фахівці Управління Держпраці у Кіровоградській області перевірили стан охорони праці та промислової безпеки Обознівського психоневрологічного інтернату - соціально – медичної установи, призначеної для постійного проживання громадян з психоневрологічними    захворюваннями,  які потребують стороннього  догляду,  побутового і медичного обслуговування. Розташований інтернат в с.Обознівка Кіровоградського району.

   В результаті перевірки було виявлено 105 порушень. Основні порушення, які були виявлені в ході перевірки, зокрема у відділенні лікарні:

   не проведено навчання з охорони праці керівникам структурних підрозділів закладу (старша медична сестра, шеф-кухар, комірник, завідуючий підсобним господарством) на яких покладена відповідальність за охорону праці та проведення інструктажів на робочих місцях.

   не переглянуті терміни дії комплекту інструкцій з охорони праці закладу.

   в інструкціях з охорони праці, що діють у закладі не переглянуті нормативно-правові акти, згідно яких виконуються роботи (ДНАОП на НПАОП).

  с з охорони праці не контролює дотримання працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці діючих в закладі.

  закладом не проведено декларування робіт з підвищеної небезпеки, а саме роботи, що виконуються на висоті понад  1,3 метра.

   відсутній перелік робіт на висоті, затверджений наказом керівника закладу, які виконуються за нарядами-допусками.

   відсутні плани-графіки проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівників закладу. 

  не створена комісія з перевірки знань з питань  охорони  праці  в закладі. 

   Під час перевірки пральні та  харчоблоку встановлено, що:

   душова кімната закладу не обладнана вентиляцією;

   у  розподільчому щитку невпорядкований кабель до насосу опалення;

   допускаються до роботи працівники без проведення первинного та повторного інструктажу з питань охорони праці;

   з працівниками пральні не проведено інструктаж з електробезпеки на першу групу допуску незалежно від посади і фаху з оформленням в Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці;

  на підлозі пральні лоток для зливу води, без захисної решітки;

  у  вимкненому стані прально-віджимна машинка МСО-25-Э УХЛ 4 пропускає воду на підлогу;

  у пральні закладу двері електрощита РУ2 380В не закрито на замок;

  не проводиться огляд і чистка електроустановок;

  у  сушильно-гладильній кімнаті у зимовий період вентиляція закрита;

  працівник пральні, на час перевірки не застосовувала засоби індивідуального захисту під час зливу води з пральної машинки, а саме спеціальне взуття - гумові чоботи, які їй видані.

  У харчоблоці сторінки Журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, не пронумеровані, не прошнуровані, не скріплені печаткою.

  Інструктаж з охорони праці на харчоблоці закладу проводиться шеф поваром Троїцькою О.П., яка не пройшла навчання з питань охорони праці

  З працівниками харчоблоку не проведено інструктаж з електробезпеки на першу групу допуску незалежно від посади і фаху з оформленням в Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці

   Корпус № 1

  В туалеті двері електрощита не закрито на замок , на дверці електрощита відсутні відповідні знаки безпеки, відсутня схема на дверцятах електрощита.

  Кришка розподільчої коробки ненадійно зафіксована та з пропаленими отворами.

  Корпус № 2

  Кімната гігієни не обладнана вентиляцією.

  Кріплення автомата включення бойлера до стіни відсутнє (скріплене скотчем) інв.№10490.

  Служба головного енергетика

  Не проведено  дублювання в займаній посаді знов прийнятому працівнику. 

  Не надано на момент перевірки актів опосвідчення стану безпеки електроустановок споживачів.

  Відсутня дата затвердження  списку осіб, які  можуть бути призначені відповідальними в  електроустановках

  В посвідченні особи, що буде заміщувати головного енергетика на період його відсутності або хвороби, про перевірку знань електротехнічного  персоналу,  відсутня відмітка про проходження медичного огляду.

  Не  ведеться  журнал  обліку  електроінструмента.

  Відсутній журнал обліку дефектів та неполадок в електроустановках.

  Не  ведеться журнал обліку відмов та аварій в роботі електрообладнання та мереж.

  Не представлені  на момент перевірки виконавчі  креслення кабельних  ліній  та  кабельні  журнали.

  Електроцех. Відсутня бірка на переносному заземленні. Не обладнане спеціальне місце для зберігання ЗІЗ

  Однолінійна схема відсутня на дверцятах РБ-0.4 кВ.

  КТП–10\0.4 кВ. Диспетчерські найменування електрообладнання потребують оновлення. 

  Не всюди нанесені номінали плавких уставок запобіжників.

  Не проведено фарбування заземлюючої шини в чорний колір.

  На ізоляторах та електрообладнанні мається незначна кількість бруду.

   Газове господарство

  Відсутній дозвіл на виконання робіт та експлуатацію обладнання, устаткування підвищеної небезпеки.

  Відсутній паспорт на газове господарство з зазначенням всіх змін, які вносяться до систем газового господарства, з додаванням відповідних схем.

  Відсутній акт розмежування ділянок обслуговування зовнішніх газопроводів та схема граничних ділянок із зазначенням меж балансової належності.

  Не розроблений  графік проведення учбово-тренувальних занять і учбових тривог на 2017 рік

  Працівники підприємства, які відповідають за технічний стан і безпечну експлуатацію газового господарства не пройшли навчання та перевірку знань з «Правил безпеки систем газопостачання».

  Не пройшли перевірки в органах Держстандарту манометри, які розташовані в ШРП

   Не пройшли перевірки в органах Держстандарту сигналізатори загазованості СГБ-1 розташовані в топкових.

  Робота газового обладнання здійснюється без постійного перебування працівників, які експлуатують та обслуговують обладнання.

  Приміщення топкових використовуються під склад та роздягальню, що є порушенням п.3.21 розділу 5  ПБСГ

  Не розроблено план локалізації і ліквідації можливих аварій в системі газопостачання.

  Перевірені об’єкти котлонагляду та встановлено:

      біля деяких вимикачів не вказана величина напруги. (220 в).

      своєчасно не переглянуто інструкції з охорони праці.

      своєчасно не переглянуто виробничу інструкцію, для обслуговуючого персоналу котельні.

      відповідальний за справний стан і безпечну експлуатацію котлів, не регулярно проводе огляд котлів, із записами в змінному журналі

      у котельні відсутні режимні карти котлів.

 Під час перевірки дотримання закладом вимог гігієна праці виявлено наступне:

       працівники не проходять періодичний медичний огляд, що не відповідає ст. 17 Закону України № 2694 «Про охорону праці», ст. 26 Закону України 4004-ХІІ «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», пункти 1.3, 1.4 розділу І Порядку, Наказ № 246 «Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій».

  не ведуться особові картки обліку спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, що не відповідає вимогам ст. 8 Закону України № 2694-ХІІ «Про охорону праці», пункт 4.10 Наказу № 53 «Про затвердження Положення про порядок забезпечення  працівників спецодягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту».

  приміщення чистої білизни в незадовільному санітарно-технічному та санітарно-гігієнічному стані (частина стіни біля вікна не опоряджена, має дефекти), що не відповідає ст. 13 Закону України № 2694-ХІІ «Про охорону праці».

  приміщення для прийому брудної білизни в незадовільному санітарно-технічному та санітарно-гігієнічному стані (відкоси на вікнах не опоряджені, сліди вологості, плісняви), що не відповідає ст. 13 Закону України № 2694-ХІІ «Про охорону праці».

  приміщення лазні  в незадовільному санітарно-технічному та санітарно-гігієнічному стані (нагрівальний  прилад облущений, потребує фарбування),  що не відповідає ст. 13 Закону України № 2694-ХІІ «Про охорону праці».

  приміщення їдальні в незадовільному санітарно-технічному та санітарно-гігієнічному стані (в коридорі пошкоджено опорядження стіни – відпала керамічна плитка),  що не відповідає ст. 13 Закону України № 2694-ХІІ «Про охорону праці».

  біля рукомийника в приміщенні їдальні відсутнє мило, рушники,  що не відповідає ст. 8 Закону України № 2694-ХІІ «Про охорону праці».

  в санвузлі пошкоджено гігієнічне покриття стін, що не забезпечує проведення вологого прибирання та дезінфекції (відпав кахель),  що не відповідає ст. 13 Закону України № 2694-ХІІ «Про охорону праці».

  в кімнаті гігієни пошкоджено гігієнічне покриття перегородок, нагрівальні пристрої проржавіли, що не забезпечує проведення вологого прибирання та дезінфекції, що не відповідає ст. 13 Закону України № 2694-ХІІ «Про охорону праці».

  приміщення для прийому брудної білизни в корпусі № 2 в незадовільному санітарно-технічному та санітарно-гігієнічному стані (пошкоджено оздоблення стін, підлоги), що не відповідає ст. 13 Закону України № 2694-ХІІ «Про охорону праці».

  в кімнаті для персоналу пошкоджено лінолеумне покриття, що не відповідає ст. 13 Закону України № 2694-ХІІ «Про охорону праці».

 

За результатами перевірки до адміністративної відповідальності притягнуто двох посадових осіб та   двох працівників закладу.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)