Запитуєте- відповідаємо

   До Управління надійшло питання від Губченко Людмили з м.Олександрія. Яким чином розрахувати площу прибирання для однієї прибиральниці? Відповідь надає начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Ганна Масловська.

Норми обслуговування площі для одного прибиральника встановлюються відповідно до Мiжгалузевих норм чисельностi робiтникiв, що обслуговують громадськi будiвлi (далi - Мiжгалузевi норми), затверджених наказом Мiністерства праці України вiд 11.05.2004 №105, Для визначення норми прибирання необхідно визначити перелік робіт, які виконуються технічними прибиральниками (наприклад прибирання службових примiщень, сходiв; витирання пилу, пiдмiтання вручну та миття вручну або за допомогою машин i пристроїв стiн, пiдлоги, стелi, вiконних рам, жалюзi i скла, дверних блокiв, меблiв та килимових виробiв; чищення i дезiнфiкування раковин та iншого санiтарно-технiчного устаткування: очищення урн вiд паперу i промивання їх дезiнфiкуючими розчинами; збирання смiття та винесення його до встановленого мiсця; додержання правил санiтарiї та гiгiєни в примiщеннях, що прибираються) та розрахувати коефіцієнт заставляння приміщень.

  Коефiцiєнт заставляння визначається з вiдношення площi, яку займають предмети, якi знаходяться у примiщеннi одного призначення, до всiєї площi примiщень.

   Питання від заступника начальника Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Кіровського району м.Кіровограда О.Бердникова щодо виплати надбавки за вислугу років працівникам територіального центру, освіта яких не відповідає кваліфікаційним вимогам даної посади.

     Відповідь: Вiдповiдно до роздiлу "Загальнi положення" випуску 1 "Професiї працiвникiв, що є загальними для всiх видiв економiчної дiяльностi" (роздiл 1 "Професiї керiвникiв, професiоналiв, фахiвцiв та технiчних службовцiв") Довiдника квалiфiкацiйних характеристик професiй працiвникiв, затвердженого наказом Мiнiстерства працi та соцiальної полiтики України вiд 29.12.2004 №336, вищезазначений Довiдник є нормативним документом, обов'язковим з питань управлiння персоналом на пiдприємствах, в установах i органiзацiях усiх форм власностi та видiв економiчної дiяльностi. Вiн є основою для розроблення посадових iнструкцiй працiвникам, якi закрiплюють їх обов'язки, права та вiдповiдальнiсть. Пунктом 11 Довiдника зазначено, що особи, якi не мають вiдповiдної освiти або стажу роботи, встановлених квалiфiкацiйними вимогами, але мають достатнiй практичний досвiд та успiшно виконують у повному обсязi покладенi на них завдання та обов'язки, можуть бути як виняток залишенi на обiйманiй посадi або призначенi на вiдповiднi посади за рекомендацiєю атестацiйної комiсiї (якщо iнше не передбачене актами, що мають вищу юридичну силу). Згiдно з п.3 Порядку виплати надбавки за вислугу рокiв працiвникам державних та комунальних установ соцiального захисту населення, затвердженого наказом Мiнiстерства соцiальної полiтики України вiд 15.06.2011 №239 (далi - Порядок), право на встановлення надбавки за вислугу рокiв мають керiвники установ соцiального захисту населення та їхнi заступники з основного виду дiяльностi, керiвники структурних пiдроздiлiв та їхнi заступники iз соцiальної, психологiчної, педагогiчної, фiзичної, медичної, трудової професiйної реабiлiтацiї, надання соцiальних (соцiально-медичних) послуг (допомог), соцiального обслуговування, медичного супроводу, спостереження, забезпечення стацiонарного проживання тощо, фахiвцi iз соцiальної роботи, соцiальнi працiвники, iнструктори з трудової адаптацiї, методисти з професiйної реабiлiтацiї, культорганiзатори. Згiдно з п.4 Порядку до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу рокiв, включається час роботи в державних та комунальних установах, закладах та органiзацiях незалежно вiд пiдпорядкування на посадах, визначених п.3 цього Порядку, за умови, що працю таких працiвникiв оплачують вiдповiдно до умов оплати працi працiвникiв державних та комунальних установ соцiального захисту населення. Документом для визначення стажу роботи, що дає право на одержання надбавки за вислугу рокiв, є трудова книжка або iншi документи, якi вiдповiдно до законодавства пiдтверджують наявнiсть стажу роботи. Враховуючи вищевикладене, розмір надбавки за вислугу років встановлюється працівникам, які обіймають посади згідно з переліком (п.3 Порядку) в залежності від стажу роботи (п.4 Порядку) і не залежить від освіти працівника.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)