Проведено семінар-навчання для працівників ВАТ „Кіровоградгаз”

          Посадовими особами відділу нагляду на виробництві та об’єктах підвищеної небезпеки Управління було проведено семінар-навчання  з працівниками ВАТ «Кіровоградгаз» щодо безпечного використання природного та зрідженого газу в побуті.

         Заступник начальника відділу на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці Галина Спіріна  та головний державний інспектор цього відділу Ігор Дьяченко  в своїх виступах наголосили на необхідності дотримання вимог «Правил безпеки систем газопостачання» всіма зазначеними суб’єктами господарювання  при ремонті, прочищенні і експлуатації димових і вентиляційних каналів, експлуатації внутрішньобудинкових систем газопостачання; негайного інформування спеціалізованих газорозподільних підприємств про необхідність відключення газових приладів у разі виявлення несправності димових і вентиляційних каналів. Забезпечення безперешкодного доступу до всіх приміщень будинків представникам газорозподільного підприємства для проведення технічного обслуговування газового обладнання і перевірки приміщень на загазованість та за необхідності відключення газового обладнання, тощо.

         Фахівці Управління звернули увагу, що переважна більшість нещасних випадків, які мали місце в Україні протягом останніх років  при користуванні газом в побуті, пов’язана з порушеннями правил безпеки при експлуатації газових приладів, з відводом продуктів згорання в димохід, димових і вентиляційних каналів самими споживачами газу, що приводило до отруєння мешканців будинків (квартир) чадним газом.  

        Під час проведення зустрічі заступник начальника відділу на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці детально зупинилась на змінах і нововведеннях, що відбулись у нормативних документах щодо вимог безпеки при експлуатації систем газопостачання. А також, при проведенні пускових і передпускових робіт на об’єктах систем газопостачання. Безпечного виконання газонебезпечних робіт, вимог експлуатації газорегуляторних пунктів, внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будинків тощо.

        Головний державний інспектор відділу на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління  акцентував увагу, щодо безпечної експлуатації побутових балонів із скрапленим газом. Зокрема, зазначив, що безпечна експлуатація побутових балонів із скрапленим газом залежить у рівній мірі від споживачів та спеціалізованих організацій, що здійснюють їх наповнення та технічне обслуговування. Саме тому важливим є дотримання вимог чинного законодавства щодо надання послуг з постачання та використання зрідженого газу.

        На семінар-нараді проаналізовано причини та наслідки аварій, пов’язаних із використанням газу в побуті, під час використання балонів ЗВГ, які мали місце в Україні. Наголошено на недопустимістю несанкціонованого використання газобалонних установок в закладах громадського харчування та місцях масового скупчення людей. А також, про заборону наповнення побутових балонів на автомобільних газозаправних станціях і пунктах

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)