Питання помилково сплаченого судового збору?

     Роз’яснення надає головний спеціаліст сектору юридичного забезпечення Ольга Гайдай.

   При поданні позовної заяви, апеляційної чи касаційної  скарги тощо досить часто при оплаті судового збору, згідно аналізу роботи з обліку судового збору, виникають проблеми.

   Так, платниками часто допускаються помилки в реквізитах платіжних документів, в результаті чого, судовий збір сплачується або не на належний рахунок суду або сума перевищує потрібну або просто необхідно повернути судовий збір, оскільки подальше звернення до суду не здійснювалось.

     Звичайно, жоден з нас не хотів би сплачувати необхідні суми повторно або просто попрощатися зі своїми грошима. Саме тому, виникає питання, що робити, коли ти вже допустив таку помилку?

     На сьогоднішній день законодавством передбачено механізм повернення з державного бюджету помилково сплачених сум судового збору.

     Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» визначено, що сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду у разі: зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом; повернення заяви або скарги; відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі; залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв’язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням); закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв’язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

    При виникненні підстав для повернення судового збору зазначенних у ч.1 ст. 7 вищенаведеного Закону, його повернення на підставі судового рішення здійснюється відповідно до Порядку виконання рішень про стягнення грошових коштів державного і місцевих бюджетів або боржників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.2011р. за №845. Положеннями даної постанови визначений детальний механізм виконання рішень про стягнення коштів державного і місцевих бюджетів або боржників, прийнятих судами, а також іншими державними органами, уповноваженими відповідно до закону приймати такі рішення.

    Стосовно інших підстав, які не зазначені у ст. 7 Закону України «Про судовий збір», куди відноситься і сплата судового збору без подальшого звернення до суду і, відповідно, за відсутності підстав для ухвалення судового рішення про питання повернення судового збору, грошові кошти повертаються платнику відповідно до Порядку повернення коштів, помилково або надмірно сплачених в державний і місцевий бюджет, який затверджений наказом Міністерства фінансів України за № 787 від 03.09.2013р., зареєстрованого Міністерством юстиції України 25.09.2013р. за № 1650/24182.

    Саме положення Порядку № 787 і визначають процедуру повернення грошових коштів, помилково або надмірно сплачених в державні та місцеві бюджети.

    Слід зазначити, що положення наведеного вище Порядку не поширюються на операції по поверненню грошових коштів з бюджету за рішенням суду.

    Корисним документом у вирішення наведеного вище питання буде використання Постанови Пленуму Вищого Адміністративного Суду України від 23 січня 2015 року № 2 «Про практику застосування адміністративними судами положень Закону України від 8 липня 2011 року № 3674-VI «Про судовий збір» таположень Довідки про результати вивчення та узагальнення практики застосування адміністративними судами Закону України «Про судовий збір».

   Тому, щоб не допускати тяганини з поверненням коштів, необхідно  завжди ретельно та повно зазначати всі необхідні реквізити та бути уважними при сплаті сум.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)