Розгляд скарги може проводитись шляхом здійснення перевірки і не тільки

Роз’яснення надаєначальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області Ганна Масловська.

 Управління Держпраці у Кіровоградській області на виконання ст. 40 Конституції України, Закону України «Про звернення громадян» від 02 жовтня 1996 року №393/96-ВР (далі – Закон) забезпечує можливість реалізації громадянами конституційного права на звернення.

Відповідно до ст.8 Закону письмові звернення без зазначення місця проживання, не підписані автором (авторами), а також ті, з яких неможливо встановити авторство, визнаються анонімними і розгляду не підлягають.

Не розглядаються повторні звернення одним і тим же органом від одного і того ж громадянина з одного і того ж питання, якщо перше вирішено по суті, а також ті звернення, терміни розгляду яких передбачено статтею 17 Закону, та звернення осіб, визнаних судом недієздатними.

За статтею 20 Закону звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

Слід зазначити, що розгляд скарги може проводитись не лише шляхом здійснення перевірки суб’єкта господарювання на дії якого скаржиться заявник. Для перевірки фактів, викладених у скарзі, Управління може звернутись до суб’єкта господарювання для отримання інформації та документів, необхідних для здійснення розгляду.

Після розгляду отриманих документів може бути прийнято рішення про необхідність проведення перевірки (у разі наявності фактів порушень законодавства) або про надання відповіді лише за результатами розгляду зазначених вище документів.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)