Питання виробничого травматизму і професійних захворювань – на контролі обласної влади

Проблеми виробничого травматизму і професійних захворювань в області за підсумками 2016 року обговорили на засіданні обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення. Провів засідання перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко.

  Минулого року на Кіровоградщині рівень виробничого травматизму збільшився в 1,5 рази (порівняно з позаминулим роком). Це збільшення зумовлене переважно тим, що управлінням Держпраці активно проводилась робота щодо виявлення прихованих випадків травматизму. Про це повідомив перший заступник начальника управління Держпраці України в області Роман Зябліков.

 За його словами, у 2016 році травмовано 72 працівники, а в 2015 році – 49. Кількість смертельних травм минулого року – 14. Летальні випадки трапилися на підприємствах металургійної, гірничорудної промисловості, житлово-комунального господарства, енергетики, хімічної промисловості, сільського господарства та на транспорті. З метою покращення ситуації і уникнення травмування на виробництві в подальшому, минулого року фахівцями управління Держпраці було проведено більше тисячі превентивних заходів. Як наслідок, у ІІ півріччі 2016 року кількість смертельних випадків виробничого травматизму значно скоротилася, порівняно із І півріччям – з 8 до 4.

Що стосується професійних захворювань, то за словами Романа Зябікова, спостерігається тенденція до їх зменшення. У 2016 році переважали захворювання, викликані діями фізичних факторів, зокрема, вібраційна хвороба – 54%, захворювання, пов’язані з фізичним перевантаженням – 23 % та професійні онкозахворювання – 10%. Випадки захворювань реєструвалися переважно на підприємствах видобувної промисловості – у працівників шахт (прохідників, гірників, машиністів-металургів).

За підсумками розгляду питання було прийнято рішення посилити роботу райдержадміністрацій та міськвиконкомів у сфері охорони праці: забезпечити виконання заходів безпеки та гігієни праці, активізувати консультативно-роз'яснювальну роботу, організувати навчання та перевірку знань з охорони праці відповідальних осіб, забезпечити контроль за проведенням профоглядів у медичних закладах.

На засіданні також розглянули питання невиробничого травматизму, зокрема у закладах освіти, дотримання вимог безпеки та охорони праці на підприємствах агропромислового комплексу та стану протипожежної безпеки будинків підвищеної поверховості.

 

За матеріалами офіційного сайту Кіровоградської облдержадміністрації

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)