Трагедія сталася через самовільне встановлення димохідної газової колонки

Комісія під головуванням заступника начальника відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Кіровоградській області Галини Спіріної завершила технічне розслідування причин виникнення аварії, пов’язаної з використанням газу у побуті, що сталася на початку 2017 року в обласному центрі у житловому дев'ятиповерховому будинку по вулиці Родниковій.

Комісія встановила, що вранці 8 січня 2017 року мешканці чотирьох квартир по вулиці Родниковій відчули різке погіршення самопочуття через отруєння невідомим газом, викликати «швидку» та представників Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області. На місце події також прибула аварійна бригада ВАТ «Кіровоградгаз» і розпочала обхід квартир, щоб з'ясувати причини погіршення самопочуття мешканців під'їзду.

Сусіди викликали телефоном батька мешканця однієї з квартир, яку не відчинили. Після відкриття квартири виявили, що у ванній кімнаті знаходиться 31-річний мешканець без ознак життя. На кухні батько загиблого перекрив газовий кран до самовільно встановленого проточного водонагрівача та відчинив всі вікна для провітрювання.

Через нещільності у стіні та вентиляційний канал у туалетах чадний газ потрапив у приміщення чотирьох сусідніх квартир, тому швидка медична допомога забрала до лікарень ще шістьох постраждалих. Медичні працівники також викликали правоохоронні органи для розслідування нещасного випадку.

Комісія встановила відсутність вентиляційного каналу у приміщенні кухні, самовільне встановлення димохідної газової колонки з відводом продуктів згоряння через зовнішню стіну без проектної документації, без дозволу експлуатаційної організації на встановлення.

З метою запобігання подібним аваріям комісія запропонувала провести відповідні заходи. Зокрема, ВАТ«Кіровоградгаз» провести позапланове технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житловому будинку вул. Родниковій а також, разом із комунальними підприємствами міської ради, активізувати роз’яснювальну роботу з населенням щодо недопущення :

експлуатації газових приладів у власних помешканнях, якщо їх встановлення не передбачене відповідними проектними рішеннями;

самовільного ремонту та технічного обслуговування газових приладів, а також залучення до вказаних робіт сторонніх осіб

самовільного переміщення та заміни газових приладів;

- несвоєчасного та неякісного виконання робіт з перевірки та прочищення вентиляційних каналів;

- встановлення витяжних систем зі штучним спонуканням у приміщеннях кухонь;

- ігнорування звернення до спеціалізованих підприємств газового господарства у разі виникнення надзвичайної ситуації.

Виконкомам міських рад м. Кропивницького, Знамянки, Світловодська, Долинської, Олександрії, селищних рад смт. Петрового, Смоліного, Олександрівки, ВАТ «Кіровоградгаз», у межах повноважень, суб’єктам господарювання, що здійснюють обстеження димових та вентиляційних каналів необхідно вжити невідкладних заходів щодо недопущення експлуатації газового обладнання у приміщеннях кухонь багатоквартирних житлових будинків, де відсутні вентиляційні канали.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)