У Світловодську державний інспектор провела семінар про зміни у трудовому законодавстві

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Людмила Філоненко провела семінар з питань додержання трудового законодавства у  фізичної особи-підприємця Охінька Юрія Івановича.

 Державний інспектор проінформувала працівників про зміни в трудовому законодавства, що стосувалися розміру мінімальної заробітної плати та її складових.

Так, внесено зміни до Закону України «Про оплату праці». Згідно із Законом при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Якщо розмір заробітної плати у зв’язку з періодичністю виплати її складових є нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, проводиться доплата до рівня мінімальної заробітної плати.

У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Інспектор звернула увагу на дотриманні відповідності фактичних годин роботи працівників з годинами роботи відображеними в табелях обліку робочого часу, оплати надурочної роботи та роботи у вихідні дні. Ірина Філоненко також повідомила, що з 01 січня 2017 доповнено статтю 265 Кодексу законів про працю України щодо підстав для накладення штрафних санкцій.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)